forums Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Cześć, jakie książki polecilibyście do programowania? Chodzi ogólnie o języki programowania, algorytmu, struktury danych? Co sami czytaliście i Wam pomogło? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Ja pamiętam tą książkę jak uczyłem się assemblerahttp://www.amazon.com/Assembly-Language-Step---Step-Duntemann/dp/0471578142/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1370962342&sr=1-4ale to takie pierwsze kroki, chociaż otworzyła mi oczy na niektóre kwestie. 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SolDes Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Polecam klasykę: N.Wirth Algorytmy + Struktury danych = programyTo była moja pierwsza książka o programowaniu po artykułach o Pascalu w Młodym Techniku z lat '80 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j0nasz Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Symfonia C++ - Jerzy Grębosz.Algorytmy i struktury danyc**h - Adam Drozdek.**Asembler - Paktyczny Kurs - Eugeniusz Wróbel.Visual C++ 2008 - Mariusz Owczarek.Visual C++ - GOTOWE ROZWIĄZANIA DLA PROGRAMISTÓW WINDOWS.Pozdrawiam,~Patryk. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRyba Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 "Algorytmy, struktury danych i techniki programowania" Piotr Wróblewski"Wyzwania programistyczne" - Steven S. Skiena, Miguel A. RevillaBardzo fajny zbiór zadań do rozwiązania. Różne poziomy trudności. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamatori Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Java. Przewodnik dla początkujących od Oracle. Herbert Schildt <- Napisana bardzo łatwym do przyswojenia językiem. Java. Zbiór zadań z (p)odpowiedziami. Wiesław Rychlicki <- Dobra do przećwiczenia swoich umiejętności. Szkoła programowania C++ wyd. V i VI. Stephen Prata <- biblia dla osób znających język. C++ Receptury. D. Ryan Stephens, Christopher Diggins Zbiór przydatnych kodów, zarówno do analizy jak i poduczenia się w języku C++. Thinking in C++. Bruce Eckel <- moim zdaniem lepiej napisana od Thinking in Java. Język "inżynierski", ale dla osoby z podstawami nie sprawi dużych problemów. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karkoon Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Korzystam z Java Podstawy Wydanie VIII Cay S. Horstmanna i Garego Cornella. Muszę powiedzieć, że dla całkowitego początkującego (ja) to dość średniawa książka. Oczywiście da się czegoś nauczyć, ale bardzo często musiałem czytać łopatologiczniejszych wyjaśnień w internecie. Dobre jest to, że stosunkowo szybko wspominają o if-else i pętlach. Pracując z tą książką w eclipse natknąłem się na błąd(?) terminated. W książce, w skorowidzu występuje to hasło, ale nie podaje rozwiązania. Denerwował mnie też trochę styl pisania np. " słowa kluczowe omówimy w następnych rozdziałach.". Lubię czytać o rzeczach, których nie rozumiem. Przynajmniej miałbym jakieś płytkie pojęcie na ten temat. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimocb Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Od zera do gier koderaMoże nie książka, ale świetny tutorial, który wprowadza do programowania w C++ i nie tylko. Mógłby być spokojnie wydany w twardej oprawie. Wg mnie genialnie opisuje podstawy działania komputera, zarządzania pamięcią itp. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amas Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2013 Aż dziwne, że nikt nie polecił jeszcze:Wprowadzenie do algorytmów T. H. Cormen to chyba najważniejsza pozycja.Ja oprócz z w/w księgi korzystałem jeszcze z tych:Java:Core Java 2 PodstawyCore Java 2 Techniki zaawansowanePHP:PHP i MySQL Tworzenie stron wwwC:Język C - K. N. King 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madden Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Jeśli zależy Ci na konkretnym języku, to wyżej już odpowiedzieli, jeśli zaś chodzi o poprawne kodzenie i dobrą znajomość algorytmów to:Wprowadzenie do algorytmów T. H. Cormen - na początek,Sztuka programowania D. Knuth - jak już się otrzaskasz z jakimś językiem.Jeśli jesteś kompletnie zielony to na start możesz poszukać udostępnionych wykładów różnych profesorów np. Wykłady ze wstępu do informatyki powinny być dla początkującego pomocne.Osobiście polecam kolejność:oswojenie się z jakimś językiem na tyle żeby być w stanie napisać w nim cokolwiek i wiedzieć "z czym to się je",opanowane struktur danych, żeby wiedzieć np. czego szukać w Google, albo, że do kolejek są inne struktury niż np. tablice dynamiczne :)potem możesz już sam zdecydować w jakim kierunku iść - opanowywanie jakiegoś konkretnego języka (warto jakiś jeden dobrze znać, byleby nie był jedyny, bo trendy się zmieniają), czy bardzo dobra znajomość algorytmów (przydaje się gdybyś chciał np. pisać super wydajny kod. Nawet assembler Ci nie pomoże jak klepniesz algorytm NP, a często można tego uniknąć). 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulcior Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 12, 2013 Jak już pisał w innym wątku Czysty kod - książka uniwersalna, uczy dobrego kodowania, które później sprzyja poprawkom ;). Czytając ją czasem jednak miałem wrażenie utopijności niektórych rozwiązań, bo w normalnym życiu na stosowanie tych wszystkich zaleceń często nie ma czasu, nawet przy dużych projektach. Jakkolwiek - dobrze sobie wyrabiać nawyki czystego programowania ;). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miwi Napisano Lipiec 4, 2013 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 4, 2013 "Symfonia C++ Standard." - Jerzy Grębosz"Pasja C++." - Jerzy Grębosz"C++ dla każdego." - Jesse Liberty"Python. Wprowadzenie." - Mark Lutz"Java. Kompendium programisty." - Herbert Schildt"SQL od podstaw." - Paul Wilton, John Colby"Algorytmy, struktury danych i techniki programowania." - Piotr Wróblewski"UML i wzorce projektowe. Analiza i projektowanie obiektowe oraz iteracyjny model wytwarzania aplikacji." - Craig Larman"Git. Rozproszony system kontroli wersji." - Włodzimierz Gajda"Android w akcji." - W. Frank Ableson, Robi Sen, Chris KingWszystko oczywiście w najnowszych wydaniach. Polecam jeszcze magazyn "Programista" i portal Cpp0x.pl Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts