Skocz do zawartości

Bardzo bardzo duże liczby!

Recommended Posts

Napisano

Jak przechowywać i torzyć liczby baaaardzo duże, rzędu 100 zer na końcu. Chodzi o wykorzystanie ich jako duuuuże liczby pierwsze. Jak takie duże liczby utorzyć?
Z góry dziękuję!

Napisano

A ja bym był za tablicą charów - łatwiej je potem pobierać/wyświetlać, nadawać wartości zmiennym, a robota z przeciążaneim operatorów taka sama. Poza tym char w C/C++ zajmuje 4 razy mniej pamięci niż int ;-).

• 2 weeks later...
Napisano
A ja bym był za tablicą charów - łatwiej je potem pobierać/wyświetlać, nadawać wartości zmiennym, a robota z przeciążaneim operatorów taka sama. Poza tym char w C/C++ zajmuje 4 razy mniej pamięci niż int

char zajmuje 4 razy mniej pamięci niż int, ale też przechowuje "mniej danych". Po za tym co rozumiesz przez łatwiejsze wyświetlanie? Czy mając na myśli tą tablicę charów, to chcesz w niej przechowywać kody ASCII? Bo jeśli dobrze zrozumiałem Piasia, to przez tablicę intów miał na myśli jedną dużą liczbę w systemie binarnym (na tej samej zasadzie działa typ zmiennej long (int64), który jest tego typu tablicą o dwóch polach).

Napisano
Marcin napisał:
Czy mając na myśli tą tablicę charów, to chcesz w niej przechowywać kody ASCII?

Dokładnie o tym myślałem - widocznie źle zrozumiałem pomysł piasia(zasugerowałem się jednym z postów na jakimś forum o programowaniu, w którym duże liczby przechowywał ktoś jako tablice intów, przy czym w każdym polu tablicy była osobna cyfra dziesiętna).
Miałem tutaj na myśli bardziej łatwość implementacji niż oszczędność pamięci. Wydawało mi się, że prościej jest zaprogramować człowiekowi działania w naturalnym dla niego systemie dziesiętnym niż łatwiejszym w realizacji sprzętowej systemie binarnym.
Co do preprezentacji liczb (binarnie) jako tablicy charów lub intów, to myślę że typ tutaj nie ma znaczenia - 8-elementowa tablica charów przechowuje tyle samo informacji co 2-elementowa tablica intów.

Napisano

Nie wiem ajk kto zrozumial mnie ale mi chodzi o to ze zrobic tablice intow i traktowac ja jako jedna wielka liczbe - czyli zabawa z bitami czy cos takiego ;] glebiej nad tym nie myslallem bo nie potrzebowalem tak wielkich liczb - 2 do 64 w zupelnosci wystarcza ;) (int64)