Skocz do zawartości

Jak sprawdzić pozycję kursora w buttonie?

Recommended Posts

Napisano

teraz zrobiłem tak: w zdarzeniu WM_MOUSEMOVE użyłem takiej funkcji GET_X_LPARAM(lParam) do odczytania pozycji x i GET_Y_LPARAM(lParam) do pozycji y. no i działa. żeby z tego skorzystać trzeba dołączyć plik nagłówkowy windowsX.h

Napisano

windowsX.h to pewnie jakies ktos cos napsial zeby sobie ukreowac latwiejsze slowa ;) w sumie nei potrzebnie ;) szkoda tlumaczyc bo ja nawet tego nigdy nei spotkalem, a Nicon dobrze to skomentował:

No comment.

;)

A co do subclassingu to nikt ci nie wytlumaczy bo jest artykul na stronie glownej o tym i to bylo juz pare razy na forum poruszane wiec wystarczy poszukac.

Napisano

subclassing wiem ze jest :D ale chcialem tak w dwuch słowach :) 
a co do Nicon hmm wydawalo mi sie ze napisal do mystyfix :P
jak do mnie yo nie rozumiem ;]

nicon napisał:
WM_MOUSEMOVE
xPos = LOWORD(lParam); // horizontal position of cursor
yPos = HIWORD(lParam); // vertical position of cursor

no to wiem co to x wiem co to y wiem co znaczy Pos i tluamczac wiem co to znaczy i do czego jednoczesnie jest WM_MOUSEMOVE (czy domyslam sie :D) i nie sadze ze to ejst wytlumaczenie mojego ptyania do czego ejst windowsX.h :) A pytalem dlatego by sie wiecej dowiedziec o tej bibliotece windowsX.h np do jakich pobierania pozycji jest napisana, okna, kursora, nie wiem czesci okna? :)

Napisano

wedlug mnie ta biblioteka windowsX to jakis smiec (no ale moge sie mylic)
bo kawalek kodu w tym naglowku wygladac bedzie mniejwiecej tak

#define GET_X_LPARAM(x) { LOWORD(x) }
GET_Y_LPARAM(y)  { HIWORD(y) }

No wiec jak widac jedno makro jest zastapione innym makrem - wedlug mnie praca bez sensu - a jak chchesz juz cos wiecej o windowsX to nie pytaj odrazu o to na forum, tylko szukaj na google ;)

//edit
kod z windowsx.h:

#define GET_X_LPARAM(lp)                        ((int)(short)LOWORD(lp))
#define GET_Y_LPARAM(lp)                        ((int)(short)HIWORD(lp))
Napisano

faktycznie moglem zadytowac windowsX.h :P ale jakos teraz czasu na myslenie brak :D sloneczko na dworze coraz cieplej a dzis trzeba na dzialke jechac trafke skosic grilla postawic i impreze zrobic :) 
no to chyba syff :) fatycznie musial sobie ktos napisac cos takiego i dac do neta zaraz sam cos napisze :S Dobra thx =]]