Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ejj kurcze zakupilem orginala VC++ .NET, a wlasnie czytam ze C# jest lepszy?? A kurde moj stary nie wyda tyle kasy na mnie nie szybcie jniz za rok moze dwa :/ Czy macie pomysl, albo pocieche dla mnie :P Czy jest jakis plus ktory ma VC++ niz C#??

Maciej Pacuła napisał:
Jeśli planujecie zaopatrzyć się w produkt z rodziny Visual Studio .net, polecam C#, ewentualnie C++. Wersja C++ ma to do siebie, że nie można w niej wczytywac okienek z zasobów, wszystko trzeba tworzyć samemu.

Macieju! O co chodzi z "Wersja C++ ma to do siebie, że nie można w niej wczytywac okienek z zasobów, wszystko trzeba tworzyć samemu" Czy jest mozliwosc dogrania czegos (jesli jest to warzne bo nie do konca wiem o co chodzi) zeby miec ta "lepsza" wersje?? "wczytywac okienek z zasobów" Masz na mysli komponnety? a nie mozna dogrywac? Jak naprzyklad w C++Builderze??

xorek napisał:
jestes zainteresowany tym jezykiem to wystarczy, ze pobierzesz nieodplatna wersje Framework 1.1 (podajze najnowsza wersja) ze strony Microsoft'u

Framework co to tak glownie jest? bo nie mam z deka o tym zadnego pojecia ;/

Napisano

Chdzilo mi o to, Czakol, ze jezeli programujesz na platforme .net, to nie mozesz uzywac wizualnych metod projektowania okien dialogowych, wszystko tworzysz z poziomu kodu. Natomiast jezeli tworzysz w WinAPI, nie spotkasz sie z tym problemem. Pozdrawiam.

Napisano

Maćku! O kurcze ;]

Maciej Pacuła napisał:
to nie mozesz uzywac wizualnych metod projektowania okien dialogowych, wszystko tworzysz z poziomu kodu

To jest różnica między M$ C#, a VC++? czy ogólna różnica programowania pod .NET?? ...kurcze, ja malo wiem jesli chodzi o WinApi :/ raczej zawsze bazowałem na jakiś komponnetach ewentualnie Dev-C++ ale na konsoli :/ Lecz jeśli informatyka miałabybyć moją przyszłością jak matura -> studia -> praca, i na studiach czy w jakieś pracy raczej bedzie się (może wiesz) bazować na komponentach czy czyste winapi??

Mam jeszcze takie pytanko: Zawsze mnie ciągło do programowania w C++ fakt ze mam 17 ( 18 ) lat, i nie za dużo umiem ( może nie czystego C++, lecz winapi opengl i inne żeczy które chcialbym umieć :( wiem nawet dlaczego: "Pozdro Borland ;]" Lecz mam zamiar się jakoś w tym kierunku ( C++ ) troche podciągnąć. ( nie wiem po co tyle pisze ;] ) lecz czytałem wyżej, że warzny jest język "xml" sciągłem wczoraj poteżny program i w czym w xml ( 10mb kodu ), czy lepiej uczyć się tego czy c++ czy nie traktować jako lepszy ale jako inny język jak różnica miedzy html, a pascalem? Wogule nie wiem jak to kompilować język troche mi obcy, w sumie zawsze traktowałem go jako kolejny język do www ( html, php, java, itp ) lub jako zewnetrzna bibliotega do programów ( jak na winapi.org xml do wyglądu okien dialogowych jak okna XP ) jestem pewnie w bledzie znow duzo gadam i wszytko inaczej rozumiem? :) 

Napisano

"A Ty jakei masz argumenty ze C++ jest gorszy? :/"
Niewiem, czy w zdaniu:
"Eax jesli interesuje Cie platforma .NET to radze sie zainteresowac C#. Zostal od podstaw stworzony do wspierania .NET"
mozna przeczytac, ze pisze o C++ jako gorszy od C#. Czlowieku jak stwierdzam (i to jest tylko moje zdanie), ze w C# platforma .NET jest bardziej przystepna. Myslisz, ze Microsoft stworzyl C# tak ot sobie - powstal by wspierac nowosc w programowaniu pod Windows. Owszem jest C++ dla .NET, i jest on zapewne stworzony by osoby z pewnym doswiadczeniem odnosnie C++ mogli latwo nauczyc sie korzystac z dobrodziejstw .NET. Tak pozatym wybor jezyka jest tylko kwestia gustu (mozesz jescze wybierac Delphi dla .NET). Cos przystepne dla mnie, niekoniecznie jest wygodne dla Ciebie.

Napisano

Czakol:

Nie wybiera sie jezyka programowania bo jest nowy, modny albo popularny, (chociaz w praktyce roznie to bywa ;) )
Po pierwsze musisz wiedziec co chcesz robic z jezykiem programowania. C++ ma te zalete, ze jest szalenie wszechstronny. A dla kogos obeznanego przesiadka na C# (w razie koniecznosci) nie bedzie specjalnie trudna.
Ja proponuje zamiast sciagac xml'a zastanowic sie co chemy robic, a dopiero potem cos w tym kierunku robic, i w zadnym wypadku nie kierowac sie moda i popularnoscia (chociaz to drugie ma zazwyczaj swoje odzwierciedlenie w praktycznym zastosowaniu jezyka ;) )
pozdrawiam