Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Nie jestem pewien czy znajdzie się tu jakiś web developer ;), ale myślę że warto wspomnieć Operowym odpowiedniku Firefoxowego Firebuga :>

http://www.opera.com/products/dragonfly/

[/quote] Z jednej strony dobrze, że zrobili Dragonfly'a w JS, będzie łatwo modyfikować lub pisać pluginy, z drugiej strony wydajność pozostawia wiele do życzenia. Na razie dragonfly nie ma nawet połowy możliwości firebug'a. Dobrze, że opera zaczeła myśleć o developerach.

Napisano

mimo, że używam Opery, żal mi troche patrzeć na to, jak łatwo i jak wiele dodatków można ściągnąć do Firefox-a, w Operze nawet nie wiedziałbym gdzie zacząć, żeby zainstalować jakiegoś plugina, ba - nawet nie wiem czy Opera ma jakiś system pluginów :), pewno są, ale gdzieś zakopane i nie tak łatwo dostępne i zorganizowane jak w FF

Napisano

renno: Zwróć uwagę, że to dopiero wersja alpha, tak więc brak różnego rodzaju funkcjonalności wydaje się być kryte ;), tak czy inaczej jestem pełen optymizmu jeśli chodzi o rozwój tego narzędzia, biorąc pod uwagę fakt, że O chyba jako jedyna nie posiada jeszcze debuggera JS. Co do wykorzystania samego JS, to np. dzięki niemu utrzymanie danego programu stoi ponad systemami operacyjnymi, jak też i wspomniana przez nich "hybrydowa" metoda pisania zdejmuje obowiązek martwienia się o update'y w przeźroczysty nawet dla programistów sposób, co też należałoby dodać do jakichkolwiek ocen wyboru takiego podejścia programistów :). bartek: głowy za to dać nie mogę, ale O wydaje się mieć tylko rozszerzenia userjs i wybitnie mało użyteczne "widżety", poszukiwałem swojego czasu czegoś, w czym można napisać jakiś bardziej niskopoziomowy plugin do Opery, niestety niczego nie znalazłem.

Napisano

bartek: głowy za to dać nie mogę, ale O wydaje się mieć tylko rozszerzenia userjs i wybitnie mało użyteczne "widżety", poszukiwałem swojego czasu czegoś, w czym można napisać jakiś bardziej niskopoziomowy plugin do Opery, niestety niczego nie znalazłem.

no bo nie ma, można jedynie pisać content pluginy bazujące na Netscape API (przykład: acrobat reader)