kkarol Napisano Czerwiec 14, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 14, 2013 Witam, mam taki plan przez wakacje poduczyć się C# a jednocześnie napisać jakiś program, który będzię używany na pewno przeze mnie. Moja wiedza z c++ myślę, że jest bardzo dobra do momentu klas. Jeśli chodzi o klasy to wiem czym to się je, jednak nic bardziej zaawansowanego. I tutaj moje pytanie. Czy opanować jeszcze klasy w języku c++, czy jednak uczyć się już ich opanywując język C#?PS. kojarzy ktoś kurs C# ze strony VirtualStudy? Cytuj
jedmac Napisano Czerwiec 14, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 14, 2013 C++ jest znakomitym językiem "wyjściowym" do całej reszty. Jeśli chodzi o start w C#, to myślę, że to jest dobra droga:1) Opanowanie podstaw C#, rozpoczęcie tworzenia aplikacji w Windows Forms w połączeniu z bazami danych przy wykorzystaniu ADO.net2) Opanowanie WPF – takie „nowsze” Windows Forms i jak dla mnie dużo wygodniejsze – przede wszystkim masz praktycznie pełną kontrolę nad swoją aplikacją3) Opanowanie w dobrym stopniu XML, serializacja, deserializacja i te sprawy4) nHibernate & Entity Framework5) WCF i starsza technologia – web service’y6) Jak to już ogarniesz, zabierz się za ASP.net7) HTML 5Bardzo dobry kurs dla początkujacego:http://www.homeandlearn.co.uk/csharp/csharp.html Cytuj
Seraphim Napisano Czerwiec 15, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 15, 2013 Ja C++ poznałem już po tym jak pisałem programy w C# także kolejność nauki myślę, że nie ma takiego wielkiego znaczenia. Ale skoro podstawy już znasz z C++ to będzie Ci tylko łatwiej, a do nauki bez wahania mogę polecieć książkę "C#3.0 dla .NET 3.5 - Księga Experta". Może ma już kilka lat i nie dotyczy ostatniej wersji C# ani platformy .NET, ale większość elementów się nie zmieniła, a nowości nie ma, aż tak wiele, aby nazywać tą książkę "przestarzałą". Jak dla mnie była ona źródłem wielu cennych informacji i jeśli miałbym ponownie uczyć się C# to zacząłbym od tej książki raz jeszcze. Cytuj
pgonera Napisano Czerwiec 15, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 15, 2013 Jeżeli twierdzisz, że "Moja wiedza z c++ myślę, że jest bardzo dobra do momentu klas" to podejrzewam, że znasz pętle, tablice, instrukcje warunkowe, no i umiesz tworzyć metody w zakresie jednej klasy. Być może potrafisz się jeszcze posługiwać strumieniami. Dalsza ścieżka jest według mnie niezależna od języka. W zasadzie wszystkie środowiska obiektowe bazują na tych samych zasadach. Nauczysz się jednego, a przeniesienie do innego języka nie będzie problemem.Poszukaj sobie czegoś na temat dziedziczenia, hermetyzacji, metod wirtualnych, przesłaniania, różnicy pomiędzy metodami i właściwościami instancyjnymi i statycznymi. Wypróbuj to w znanym sobie środowisku. Na tym etapie nie warto zmieniać języka na inny tylko dlatego, że "w C# pisze się łatwiej niż C++". Pewnie jest to prawda, ale stracisz czas na uczenie się szczegółów, a potrzebne Ci solidne podstawy.. Cytuj
kkarol Napisano Czerwiec 16, 2013 Autor Zgłoś Napisano Czerwiec 16, 2013 no dokładnie to umiem pgnoera :)póki co zacząłem dalej czytać o obiektowym w c++, gdyż uważam, że Język C++. Szkoła programowania. Stephana Praty to najlepsza ksiązką do c++ i dopóki nie znajde czegoś podobnego do C# będę edukował się na niej :) Cytuj
Recommended Posts