Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

IntelliJ potrafi długo się włączać, ale jak już wstanie to odstawia pozostałe dwa IDE w tyle. Głównie jakość podpowiedzi, które włączają się momentalnie i są dobrej jakości. Niestety wersją do JavaEE/ Spring'a jest płatna. Głównie programowałem w nim Androida (Android Studio) i kompilował bardzo szybko do momentu wprowadzenia Gradle. Może i jest lepszym systemem budowania softu w javie, ale jest ociężały, więc go zmieniłem z powrotem.

Netbeans od 7.3 już jest lżejszy, ale nigdy nie porównywałem jako takiej prędkości i zasobożerności do Eclipse'a. Eclipse'a po prostu nie lubię. Jak dla mnie jest mało przejrzysty, gorzej radzi sobie z Cpp niż Netbeans i przy większej liczbie pluginów lubi sobie się popsuć :) Jedynie trochę do Pythona go używałem, póki nie miałem Intellij, bo Netbeans nie wspiera, a plugin działa jak chce.

Napisano

Osobiście korzystam z Eclipse, ale znajoma używa IntelliJ i bardzo sobie chwali, mówiąc, że jest nieporównywalnie lepszym oprogramowaniem niż tytułowi bohaterowie tego wątku :)

Napisano

Ja w pracy programuje w Eclipsie (wymuszone przez to, ze piszemy aplikacje Eclipse RCP).

Wedlug mnie najwiekszym minusem jest niedostosowane GUI do bezmyszkowej pracy, niektorych opcji nie da sie wytabowac ;) A wiadomo ze dobra znajomosc swojego IDE wyklucza uzywanie myszki.

Netbeans mi jakos nie podszedl aczkolwiek na studiach uzywalem ichniejszego Swing buildera.

Z IDE ktorym chcialbym sie pobawic to IntelliJ. Uncle Bob uzywa i poleca w swoich screen castach CleanCodera. Szczegolnie podobaja mi sie niektore magie refaktoryzacji :)