Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zamierzam nauczyć się tego języka. Tutoriali w internecie jest cała masa jednak są one bardzo słabej jakości. Książek też jest cała masa ale nie wiem ją wybrać. Pomożecie mi? Chciałbym aby najlepiej była w języku polskim.

Napisano

Vademecum to dobra książką tylko, że bardzo stara. Dodatkowo na minus dla niej działa to, że opisuje standard php4.

Ja bym proponował dowolną dobrze ocenianą książkę z heliona z php5 w tytule. Nauczysz się podstaw reszty dowiesz się w trakcie szukając odpowiedzi w internecie na wyzwania, które sobie postawisz.

PHP nie jest zbyt skomplikowany więc jego nauka jest stosunkowo prosta.

Napisano

Polecałbym poszukać jakichś książek np. o wzorcach projektowych, etc. PHP to "brudny" język, łatwo w nim narobić potworków - szczególnie na początku przygody. Dobrą pozycją jest też "Czysty kod" - książka uniwersalna, jeśli chodzi o platformę, a dużo ważnych rzeczy można z niej wynieść.

Vademecum to chyba podstawa, jeśli chodzi o składnię czy stawianie pierwszych kroków, ale brakuje mi tam pragmatycznego podejścia do etapu projektowania aplikacji - MVC, etc. Sam uczyłem się chyba na wydaniu II, więc nie wiem, jak obecnie wygląda ta książka, ale domyślam się, że tak daleko idących zmian w niej nie naniesiono :).

• 2 years later...
Napisano

Książki książkami a może obczaj sobie tutoriale do nauki na youtube? Jest masę świetnych na start kursów. A jak już koniecznie książki to Obiekty wzorce narzędzia - trochę bardziej zaawansowana ksiązka ale niezłe kompedium jeżeli chodzi o obiektówke ;) Powodzenia.

• Upvote 1