UFO Napisano Styczeń 5, 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 5, 2020 Jak nazywa się funkcja, którą mógłbym pobrać ilość elementów zawartych w tablicy? W C++ Builderze mam plik system.hpp a w nim funkcję ARRAYSIZE(), ale nie mogę z niej skorzystać bo pracuje na DevCpp :? . Potrzebny mi bardziej uniwersalny zamiennik . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher Napisano Styczeń 6, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 6, 2020 Jeżeli dobrze zrozumiałem to funkcja sizeof() powinna być pomocna. Po prostu dzielisz rozmiar całej tablicy przez rozmiar pojedyńczego elementu. Przykład: int ileElementow; char tablica[]="Jakas tablica"; ileElementow=sizeof(tablica)/sizeof(tablica[0]); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Styczeń 7, 2020 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 7, 2020 W C++ masz takie makro #define _countof(arr) ((sizeof(arr) / sizeof((arr)[0])) Czyli rozmiar całego elementu podzielony przez rozmiar pierwszego elementu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts