Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A wiec chodzi o to ze chcialbym aby moj program komunikowal sie z baza danych ale nie moge nic zapisac do tabeli i nie wiem czemu?? Na razie udalo mi się połączyć stworzyć nową baze w niej tabele ale do tej tabeli nie moge nic zapisac probowalem tak ale nic sie nie dzialo

#define INSERT_SAMPLE "INSERT INTO table1(col1) VALUES(mouse)"

if (mysql_query(&mysql, INSERT_SAMPLE))
                   {
                           MessageBox(NULL, "BLAD BLAD BLAD", "", NULL);
                   }
                   else
                   {
                           MessageBox(NULL, "OK3", "OK3", NULL);
                   }

jesli ktos wie jak to zrobic niech napisze kawalek kodu albo jakies wyjasnienie

Napisano
void dbAddItem(HWND hParent, Osoba New)
{
        ZeroMemory( Query, sizeof( Query ) );
        wsprintf( Query, "INSERT INTO Ludzie (kategoria, nazwisko, imie, teldom, telkom, EMail) VALUES("
                        "'%i', '%s', '%s', '%s', '%s', '%s')", New.iKat, New.szNazwisko, New.szImie, New.szTelDom, New.szTelKom, New.EMail );
        if ( mysql_query( myData, Query ) < 0 )
                MessageBox( hParent, "Dodanie nowej osoby nie powiodło się!", "Błąd", MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK );
}

gdzie MyData to MYSQL *myData;

Sorka że nie chce mi się sprawdzać ale mnie to działało na bank. Może poprostu źle połączyłeś się z bazą?

Napisano

Jesli chodzi o to czy sie lacze z baza to jestem tego pewien bo najpierw ustanawiam polaczenie pozniej tworze tabele jesli nie istnieje itp tylko ze przy tworzeniu tabeli i np bazy metoda z define dzialala a teraz nie. A twoj kod szczerze mowiac tez mi nie dziala :( moze ktos ma inny poysl

Napisano

Wlasciwie to juz sobie poradzilem odpowiedz na to pytanie jest na https://dev.mysql.com/doc/mysql/en/mysql-stmt-execute.html
mi to dziala tylko ze jest o wiele dluzszym sposobem