Skocz do zawartości

czyty tryb graficzny w czystym c++

Recommended Posts

Napisano

witam! nie chodzi mi tu o glupi borland c++ bo to pokrencony i glupi kompilator ( pisze w dev-c++) który ma swoje walniente pliki naglowkowe. chodzi mi o czysty c++ i podstawowe biblioteki i nie pod windows czy cos ale zeby dzialalo pod Linuxa i Dosa czyli czysty tryb graficzny w czystym c++ . :D sorry ze tak zawile to napisalem ale musialem bo zaraz ktos by mi tu podfawal kod z borlanda (circle itp. )

Napisano

No to masz problem bo tak się nie da :)
Co masz na myśli pisząc czysty c++? Czysty c++ to tylko if,for i while :) i standardowo nie ma w nim funkcji do obsługi grafiki. Inaczej robi się to w dosie,windows czy linuksie,i musisz korzystać z jakiejś biblioteki,poza tym kodu z deva nie odpalisz pod czystym dosem.
Jak chcesz pisać przenośnie to chyba tylko allegro
https://www.talula.demon.co.uk/allegro/

Napisano

pisząc czysty c++ miałem na mysli że bez żadnych plików nagłówkowych których można używać tylk ow niektórych kompilatorach . jak mam zainicjować tryb raficzny aby działał pod linux i dos? alleggro a co to jest? bo jeszcze nie mam o tym pojęcia :D :? help me

• 4 weeks later...
Napisano

Spoon: zaloze sie ze nic nie czytal.

Caly czas pisze "czysty c++" a cos takiego wogole nie istnieje, tzn stworzyl sam takie pojecie a ty sie domyslaj o co mu chodzi :]

ruf3k: Piszesz "zeby dzialalo pod Linuxa i Dosa"

pod linuxa i pod dosa?? co za sprzecznosc, to sa calkiem inne platformy (systemy).

ruf3k: Jesli chcesz programowac warto sie chyba podszkolic w niektorych tematach ??

• 3 months later...
Napisano

Jeśli chcesz biblioteke graficzną co ci bedzie chodziła i pod linuksem i pod łindołsem to polecam OpenGL. No a kompilator Dev-c++ też jest dobry ;) (sam używam i jeszcze działa).

Napisano

Huh smieszne to troche co ludzie pisza (aluzja do autora) :). Ale to normalne, tak normalne ze robi sie juz nudne. Chlopak dba o czystosc rasy c++ ;) ;) :D

A co do allegro to jest to taka biblioteka graficzna, zawiera niestety tak znienawidzone prez ciebie funkcje circle, fillellipse itp. :(, ale nie przejmuj sie o ile wiem to wyszlo cos wlasnie z tej bilbioteki co odpali ci sie pod winde i linucha. Ale bardzo smuci mnie Twoja nieporadnosc, dlaczego nie wpiszesz w google.pl allegro, albo nie klikniesz na link, czy da sie to jakos prosciej zrobic? Tak da sie, mozna zawsze zapytac na forum bo najechanie myszka naswiecace literki jest zbyt duzym wysilkiem, ehh :(