Flinch Napisano Styczeń 26, 2019 Autor Zgłoś Napisano Styczeń 26, 2019 Czy warto przesiąść się z C++ na C# i zacząć pisać w .NET Framework, zamiast w WinAPI Cytuj
sleeppower Napisano Lipiec 6, 2019 Zgłoś Napisano Lipiec 6, 2019 No wlasnie niech ktos kto sie zna odpowie :D Cytuj
Jarema Napisano Lipiec 20, 2019 Zgłoś Napisano Lipiec 20, 2019 Hyh. Trudno powiedziec ze sie znam, ale prawie skonczylem nowego petzolda czytac (polecam). No i stwierdzam ze bardzo to wygodnie jest, ale bardzo pamieciozerne. Duzo lepiej zorganizowane niz MFC. Wszystko jest takie oczywiste i intuicyjne praktycznie mozna zaczac w tym pisac od razu. Nowy jezyk C# tez jest bardzo wygodny takie polaczenie Javy i C++, cale pisanie jest obiektowe i praktycznie wszytko wymusza obiekty. Super sa zrobione property w klasach tak ze nie mozna sie pomylic we wpisywaniu i wogole full ochrona. Kolejnym + jest brak niebezpiecznych (choc przeze mnie lubianych nawet) wskaznikow, nie ma takiego czegos jak delete, tam tylko sie tworzy. Nowe GDI+ tez jest fajne, nie ma zabawy z uchwytami np. No i coz moge wiecej powiedziec, dobre to jest ale niezbyt (tak jak MFC) nadaje sie do niestandardowych rzeczy. Ale nie ma tej walki z interfacem jak w przypadku API gdzie czasem polowe kodu programu to bylo GUI. No a tak wogole to radze poprostu sprobowac i samemu ocenic. Cytuj
Aspect Napisano Lipiec 21, 2019 Zgłoś Napisano Lipiec 21, 2019 Na pewno zawsze warto poznać nową technologię (a ta, w dodatku, ma według mnie przyszłość - już przyjęła się w firmach produkujących oprogramowanie, ze względu na dużą intuicyjność i łatwość tworzenia aplikacji). Moja rada: Pobaw się tym przez tydzień lub dwa i sprawdź czy Ci się spodoba. Ja w C# zacząłęm pisać w te wakacje i do WinAPI niestety już nie wróciłem. Co do książki to polecam "Język C# i Platforma .NET" Andrew Troelsena. Myślę, że jest dobra dla osób zaczynających swoją przygodę z "siszarpem" i "dotnetem". Cytuj
Recommended Posts