Legacy Napisano Grudzień 31, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 31, 2018 Nie wiem czemu ale textura po wywołaniu tej funkcji nie nakłada sie na ten czworokąt może ktoś powie co zrobić zeby textura sie tam znalazła??? a oto i funkcja:: void textura(void) { AUX_RGBImageRec *text[1]; text[0]=auxDIBImageLoad("im.bmp"); glGenTextures(1, &texture[0]); glBindTexture(GL_TEXTURE_2D, texture[0]); glTexImage2D(GL_TEXTURE_2D, 0, 3, text[0]->sizeX, text[0]->sizeY, 0, GL_RGB, GL_UNSIGNED_BYTE,text[0]->data); glTexParameteri(GL_TEXTURE_2D,GL_TEXTURE_MIN_FILTER,GL_LINEAR); glTexParameteri(GL_TEXTURE_2D,GL_TEXTURE_MAG_FILTER,GL_LINEAR); glBindTexture(GL_TEXTURE_2D, texture[0]); glEnable(GL_TEXTURE_2D); glBegin(GL_QUADS); glVertex3f(0.20,0.30,0.40); glVertex3f(0.70,0.80,0.90); glVertex3f(0.70,-0.90,0.90); glVertex3f(-0.70,-0.90,0.90); glEnd(); auxSwapBuffers(); glFlush(); } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Grudzień 31, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 31, 2018 Ja tam się OpenGL nie bawie, ale żeby nałożyć teksturę to musisz podać współrzędne tekstur a u ciebie tego nie ma. Zerknij tu https://nehe.gamedev.net/data/lessons/lesson.asp?lesson=06 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legacy Napisano Grudzień 31, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 31, 2018 glBegin(GL_QUADS); glTexCoord2f(0.0f, 0.0f); glVertex3f(-1.0f, -1.0f, 1.0f); glTexCoord2f(1.0f, 0.0f); glVertex3f( 1.0f, -1.0f, 1.0f); glTexCoord2f(1.0f, 1.0f); glVertex3f( 1.0f, 1.0f, 1.0f); glEnd(); dołożyłem i dalej nie nakłada sie bitmapa tylko jest zwykły trójkąt o bierzącym kolorze Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Styczeń 1, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 1, 2019 Ja tez wtrace swoej 3 slowa. To nie jest chyba forum o programwoaniu gier tylko o tworzeniu programow w winapi. Ale to tylko taka moja goopia wtraczka. Jak masz pytanai tgeo typu to zadawaj je na tym forum https://warsztat.pac.pl Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Styczeń 3, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 3, 2019 Nie wierzę że w tutorialu NeHe nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie . Ale to też tylko moja głupia wtrączka, moja rada jest następująca: przeczytaj dokładnie artykuł. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts