Knot Napisano Październik 18, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 18, 2018 Jak można sprawdzić pozycję myszy w kotrolce? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 18, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 18, 2018 Zrób subclassing - nie pytaj co to jesli nie wiesz tylko poszukaj po forum bo kilka razy juz to wystapilo Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knot Napisano Październik 18, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 18, 2018 wiem, że trzeba użyć subclassingu, tylko chodzi mi o komunikat, który podaje pozycje myszy Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 GetCursorPos(TPoint), a potem z górki. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knot Napisano Październik 19, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 teraz zrobiłem tak: w zdarzeniu WM_MOUSEMOVE użyłem takiej funkcji GET_X_LPARAM(lParam) do odczytania pozycji x i GET_Y_LPARAM(lParam) do pozycji y. no i działa. żeby z tego skorzystać trzeba dołączyć plik nagłówkowy windowsX.h Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specter Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 Sa chetni zeby mi napisac do czego jest: windowsX.h i co to jest / do czego: subclassing? DziekI!! :D :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 WM_MOUSEMOVE xPos = LOWORD(lParam); // horizontal position of cursor yPos = HIWORD(lParam); // vertical position of cursor No comment. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 windowsX.h to pewnie jakies ktos cos napsial zeby sobie ukreowac latwiejsze slowa ;) w sumie nei potrzebnie ;) szkoda tlumaczyc bo ja nawet tego nigdy nei spotkalem, a Nicon dobrze to skomentował: No comment. ;) A co do subclassingu to nikt ci nie wytlumaczy bo jest artykul na stronie glownej o tym i to bylo juz pare razy na forum poruszane wiec wystarczy poszukac. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specter Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 subclassing wiem ze jest :D ale chcialem tak w dwuch słowach a co do Nicon hmm wydawalo mi sie ze napisal do mystyfix :P jak do mnie yo nie rozumiem ;] nicon napisał: WM_MOUSEMOVE xPos = LOWORD(lParam); // horizontal position of cursor yPos = HIWORD(lParam); // vertical position of cursor no to wiem co to x wiem co to y wiem co znaczy Pos i tluamczac wiem co to znaczy i do czego jednoczesnie jest WM_MOUSEMOVE (czy domyslam sie :D) i nie sadze ze to ejst wytlumaczenie mojego ptyania do czego ejst windowsX.h :) A pytalem dlatego by sie wiecej dowiedziec o tej bibliotece windowsX.h np do jakich pobierania pozycji jest napisana, okna, kursora, nie wiem czesci okna? :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 wedlug mnie ta biblioteka windowsX to jakis smiec (no ale moge sie mylic) bo kawalek kodu w tym naglowku wygladac bedzie mniejwiecej tak #define GET_X_LPARAM(x) { LOWORD(x) } GET_Y_LPARAM(y) { HIWORD(y) } No wiec jak widac jedno makro jest zastapione innym makrem - wedlug mnie praca bez sensu - a jak chchesz juz cos wiecej o windowsX to nie pytaj odrazu o to na forum, tylko szukaj na google ;) //edit kod z windowsx.h: #define GET_X_LPARAM(lp) ((int)(short)LOWORD(lp)) #define GET_Y_LPARAM(lp) ((int)(short)HIWORD(lp)) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specter Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 faktycznie moglem zadytowac windowsX.h :P ale jakos teraz czasu na myslenie brak :D sloneczko na dworze coraz cieplej a dzis trzeba na dzialke jechac trafke skosic grilla postawic i impreze zrobic no to chyba syff :) fatycznie musial sobie ktos napisac cos takiego i dac do neta zaraz sam cos napisze Dobra thx =]] Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts