Parody Napisano Październik 9, 2018 Autor Zgłoś Napisano Październik 9, 2018 Witam. A więc sprawa wygląda tak: Mam EDIT do którego dodaję tekst i gdy tekstu będzie więcej niż pozwala wyświetlić EDIT pojawia się SCROLL i wszystko było by OK ale pojawia się jeden problem :( jak zrobić by po dodaniu następnej linii tekstu EDIT sam zrobił SCROLL na sam dół tekstu ? Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj
Jarema Napisano Październik 9, 2018 Zgłoś Napisano Październik 9, 2018 Nie wiem napewno, ale chyba musisz przechwycic ten komunikat EN_MAXTEXT. Jak to przechwycisz to znaczy ze tekst sie nie miesci. Potem wysylasz tylko do edita - EM_SCROLL wParam = (WPARAM) (INT) nScroll; // scroll action lParam = 0; // not used; must be zero Gdzie scroll action moze miec wartosci: Value Meaning SB_LINEDOWN Scrolls down one line. SB_LINEUP Scrolls up one line. SB_PAGEDOWN Scrolls down one page. SB_PAGEUP Scrolls up one page. P.S. brak tlumaczenia z lenistwa, i z braq czasu. Cytuj
Parody Napisano Październik 9, 2018 Autor Zgłoś Napisano Październik 9, 2018 A więc, komunikat EN_MAXTEXT jest wysyłany gdy w kontrolce EDIT skończy się miejsce (ilość tekstu przekroczy pojemność kontrolki) a nie gdy tekst wyjdzie za widoczny obszar. Dzięki reszcie odpowiedzi doszłem do takiego czegoś: int lines=SendMessage(hWnd_output,EM_GETLINECOUNT,(WPARAM)0,(LPARAM)0); SendMessage(hWnd_output,EM_LINESCROLL ,(WPARAM)0,(LPARAM)lines); THX za pomoc :) Cytuj
Recommended Posts