Mothership Napisano Październik 6, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 6, 2018 Jak wysłać komunikat by okno się ponownie odrysowało - kombinowałem z SendMessage z treścią WM_PAINT - ale nie działa - nie chce się odrysować ponownie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Październik 6, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 6, 2018 InvaidateRect(Okno,nil,false); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Październik 8, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 8, 2018 InvalidateRect(hOkna, NULL, FALSE); //taki c++-owski odpowiednik, napewno wiesz, ale dla beginnerow. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reaper Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 Wlasnie... moze ktos wie dlaczego komunikaty : SendMessage(hWnd, WM_PAINT, 0, 0); lub UpdateWindow(hWnd); ...nie powoduja odrysowania okna ? pozdrawiam... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 Zdaje mi sie ze WM_PAINT z dwoma 0 nie dziala dlatego ze on sobie sam przekazuje jakies parametry przez 'w' i 'l' Param. UpdateWindow nie dziala prawdopodobnie dlatego ze stwierdza iz odrysowanie okna jest niezbednie potrzebne, tzn. nie zostalo ono wlasnie odsloniete lub nie zaszla jakas zmiana typu nacisniecie przycisku, krotko mowiac okno jest ważne. A InvalidateRect powoduje jego unieważnienie co zmusza procedure do ponownego odmalowania. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reaper Napisano Październik 19, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 19, 2018 Co do UpdateWindow pewno masz racje... a w przypadku SendMessage w sumie przeciez wywolanie samego komukatu nic nieda, nawet jezeli beda w nim wykonywane operacje rysowania... logiczne ;] Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trace Napisano Październik 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 20, 2018 Kiedyś miałem podobny problem. Nie znając funkcji InvalidateRect po prostu jako wParam dałem kontekst okna do odrysowania i... działało :) A wyglądało to tak: HDC hdc = GetDC(hwnd); SendMessage(hwnd, WM_PAINT, (WPARAM)(HDC)hdc, 0); ReleaseDC(hwnd, hdc); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts