Umbrage Napisano Wrzesień 20, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Mam kilka problemów z list-view, oto one: 1. W WM_INITDIALOG wrzucam na listę pozycje, potem robię ListView_SetItemState(hListBox, 0,LVIS_FOCUSED, LVIS_FOCUSED) żeby fokus złapała pierwsza pozycja na liście. Jednak nie łapie, chyba że kliknę gdzieś w obrębie tej listy (np na białym obszarze), co jest równoznaczne z wywołaniem WM_NOTIFY. Da się to jakoś zrobić od razu? 2. Chcę w pewnym momencie wrzucania pozycji na listę zmienić kolor tekstu. Warunek sprawdza dla każdej pozycji jaki kolor jej nadać i nadaje komunikatem LVM_SETTEXTCOLOR. Problem w tym, że reszta pozycji na liście przyjmuje kolor pierwszego elementu. Wnioskuję z tego, że LVM_SETTEXTCOLOR dotyczy całej listy. Czy jest jakaś inna możliwość zmiany kolorów tekstu na liście? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trace Napisano Wrzesień 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Co do 1, to bez odpowiedniego stylu (bodajże LVS_SHOWSELALWAYS, ale nie jestem pewien) ListView nie wyświetla zaznaczenie jeżeli nie ma focusa. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Wrzesień 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Musisz uzyc SetFocus(hList); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umbrage Napisano Wrzesień 20, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Niestety oba nie pomogły. LVS_SHOWSELALWAYS mam zaznaczone w Properties, SetFocus nic nie daje. Da się wywołać komunikat NM_RCLICK dla listy? Prawy klawisz nic nie zepsuje, a gdy wywołam ten komunikat do WM_NOTIFY to lista powinna złapać fucus, bo po kliknięciu go łapie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Wrzesień 21, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 21, 2018 Raczej nie zadziała Ci to, bo notyfikacje wysyla samo ListView. Musi to dzialac: "LVS_SHOWSELALWAYS The selection, if any, is always shown, even if the control does not have the focus. " To kawalek wykrojony prosto z MSDN. Moze gdzies indziej cos spieprzyles Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts