Skocz do zawartości

Okienka dialogowe - raz jeszcze.

Recommended Posts

Napisano

Mam zwykle standardowe okienko WinApi. Utworzylem w pliku zasobow okienko dialogowe i chcialby je wyswietlic odrazu po zaladowaniu glownego okna. Jak to zrobic. Ten artykul o okienkach dialogowych jakos mi wogole nie pomogl. Chce poprostu wyswietlic okienku dialogowe(modalne) ktory nic nie robi.
z gory dzieki za pomoc i wyrozumialosc w WinApi dopiero raczkuje i jak narazie (poza tworzeniem glownego okna) to dla mnie czarna magia. ;)

Napisano

Jak wywołuje się modalne okienko dialogowe to chyba nie trzeba tłumaczyć (luknij na funkcje DialogBox). Aby zas je wywolac po pokazaniu sie twojego glownego okna to najlepiej zrobic tak:
zrobic zmienna globalna typu bool i w komunikacie, czy przed utworzeniem okna przypisz jej zmienna false
w komunikacie WM_PAINT lub WM_SHOWWINDOW(tutaj musisz sprawdzic czy okienko sie pokazuje czy ukrywa - specyfikacja tego komunikatu) sprawdz czy zmienna ma false i jesli tak to zmien ja na true (aby tylko raz ten krotki algorytm w komunikacie WM_PAINT mogl sie wywolac) i poprzez PostMessage (nie sendmessage, aby windows obsluzyl standardowa kolejke komunikatow) wywolaj jakis niestandardowy komunikat (wymyslony przez ciebie), w ktorym zaladujesz okienko dialogowe.

Napisano

Pewnie ze tak jest najłatwiej. Ale ja chcialem pokazac jak okienko dialogowe ma sie pokazac kiedy glowne okno jest juz widoczne, bo gdy zrobimy to w WM_CREATE to one jeszcze nie bedzie widoczne. W takim prazypadku to nawet nie trzeba tego robic w WM_CREATE tylko bezposrednio po CreateWindowEx, wykorzystujac zwrocony uchwyt z tej funkcji.