Plague Napisano Sierpień 20, 2018 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 20, 2018 Adam Boduch - Delphi Kompedium Programisty napisał: Podsumowując: WinAPI jets okazją do głębszego zaznajomienia się z tematyką programowania w systemie Windows, lecz nie nadaje się do pisania dużych projektów. No własnie ? Co o tym mysilcie ? A jak nie WinAPI to co innego ? Cytuj
Complex Napisano Sierpień 20, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 20, 2018 Zawsze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Winapi jest niezastąpione w grach i programach gdze duzy nacisk kladzie sie na wydajność. Faktem jest jednak ze dzisiejsza branza informatyczna nie zwraca uwagi na optymalizacje oprogramowania i najwazniejsza jest szybkosc tworzenia oprogramowania. Dlatego wlasnie uzywa sie narzedzi ułatwiajacych tworzenie oprogramowania. Wszystkie narzedzia maja swoje zastosownie i nie ma uniwersalnych narzedzi ktore nadaja sie idealnie do wszystkiego. Pozdrawiam Cytuj
Jarema Napisano Sierpień 20, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 20, 2018 Ja piszę w Winapi, bo mam pełną kontrolę nad programem i nawet jeśli chce zrobić coś baaardzo niestandardowego to nie jest tak trudno, jak np. w MFC (szablony klas Microsoftu), a właśnie tego używają poważne firmy produkujące oprogramowanie. Poza tym MFC wprowadza duży bajzel do programu i to mnie denerwuje. Jak chcerz i lubisz kombinować radzę wybrać "czyste" Winapi i mniej przejmować się komentarzami w książkach i na internecie. Trzeba czegoś spróbować i wtedy można mieć własne zdanie, więc próbuj dowoli, a wtedy przekonasz się co do CIEBIE naprawdę pasuje. Cytuj
Quad Napisano Sierpień 20, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 20, 2018 Niektóre projekty po prostu musza byc pisane w czystym WinAPI ( przyklad polaczenia programow pisanych w WinAPI i C++ Builderze: www.intol.noi.pl/index.php?id=fastramclean ) . Cytuj
Plague Napisano Sierpień 23, 2018 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 23, 2018 A co sądzicie o c++ Bulidierze czy jakos tak :) ...? Waszym zdaniem programowanie w nim jest dobre ? Chodzi mi o to czy tam mozna programowac, czy to tylko tak dla "dzieci" jest :D ze sobie klocki na ekran wrzucasz i masz ? :> I czy ktos z was pisze wlasnie w nim i czy no nie wiem jest zadowalony czy cos ? :) i jakie sa jego zalety a jakie wady. Cytuj
Nemo Napisano Sierpień 23, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 23, 2018 C++ Bulider to tak samo jak Delphi z ta roznica ze psizesz tam w jezyku ObjectPascal. I te programy moze nie sa dla dzieci ale ułatwiaja szybkie tworzenie wygladu aplikacji. To jest wlasnie ta zaleta. A wada jest taka ze EXE duzo zajmuje :D //edit to mój 100 post :D Cytuj
Plague Napisano Sierpień 23, 2018 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 23, 2018 A w nim mozna np dopisac jakis kod w WinAPI ? i ile np zajmuje exek ktory wyswietla tylko text albo cos takiego ? :) I czemu wy akurat piszecie/nie piszecie pod C++ bulideirem. ? Cytuj
Jarema Napisano Sierpień 24, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 24, 2018 Znow pozostaje kwestia twojego wlasnego wyboru. Ja zaczalem pisac w VC i bardzo sie z nim zrzylem. Fajnie mi sie programuje i wszystko prawie tam obczailem. Cytuj
Omega Napisano Sierpień 24, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 24, 2018 Piasiu napisał: C++ Bulider to tak samo jak Delphi z ta roznica ze psizesz tam w jezyku ObjectPascal. I te programy moze nie sa dla dzieci ale ułatwiaja szybkie tworzenie wygladu aplikacji. To jest wlasnie ta zaleta. A wada jest taka ze EXE duzo zajmuje :D Pisanie w delphi czy w c++ borland wcale nie musi kompilować do wielkich plików wynikowych. Wystarczy w nich nie korzystać z VCL, tylko czystego API. A powiem jeszcze, że taki kod wynikowy najczęściej jest mniejszy niż w c. I tak skompilowany naprzykład programik, który pokaze tylko messageboxa zajmuje tylko 7 kb. Cytuj
Nemo Napisano Sierpień 24, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 24, 2018 Twardy napisał: Piasiu napisał: C++ Bulider to tak samo jak Delphi z ta roznica ze psizesz tam w jezyku ObjectPascal. I te programy moze nie sa dla dzieci ale ułatwiaja szybkie tworzenie wygladu aplikacji. To jest wlasnie ta zaleta. A wada jest taka ze EXE duzo zajmuje :D Pisanie w delphi czy w c++ borland wcale nie musi kompilować do wielkich plików wynikowych. Wystarczy w nich nie korzystać z VCL, tylko czystego API. A powiem jeszcze, że taki kod wynikowy najczęściej jest mniejszy niż w c. I tak skompilowany naprzykład programik, który pokaze tylko messageboxa zajmuje tylko 7 kb. Eh to wiadomo, tylko ze ja chcialem mu pokazac roznice miedzy pisaniem aplikacji za pomoca VCL i zapomoca winapi Cytuj
Recommended Posts