Skocz do zawartości

kompilacja WinAPI w BC5.5 - error

Recommended Posts

Napisano

Witam!

Mam taki problem: tworzę sobie plik winapi1.cpp, wklejam jeden z przykładowych kodów ze strony winapi.org, kompiluję pod Borland C++ 5.5 i otrzymuję błąd o treści:

Unresolved external '_main' reference from C:\C\LIB\C0X32.OBJ

Szukałem na ten temat informacji w sieci, ale dowiedziałem się tylko (czytajac m.in. wypowiedzi na forach i faq), że trzeba do linii polecen dołożyć parametr -tW. Dopisywałem ten parametr zawsze od początku, więc niestety to nie jest rozwiązanie mojego problemu. Czy ktoś z Was spotkał się z tym? Z czego to wynika? Będę wdzięczny za wszelkie rady...

Pozdrawiam
Darek

Napisano

Powiem tak:
Ja tez zrobilem sobie proste okienko.cpp i weszlem do konsoli w miesjce gdzie jest plik cpp i tam napsialem:
bcc32 -tW okienko.cpp
i bez problemu skopilowlao sie bez bledu ;)
wiec Moze chodzi o to ze podawales jakies niepotrzebne sciezki do pliku lub cos pdoobnego. Sam niewiem ;)

Napisano

Wygląda na to, że zamiast projektu Okienkowego (Win32 Application), stworzyłeś projekt konsolowy (Console Application), stąd te płacze kompilatora, że nie może znaleźć funkcji main.

Napisano

Hmm.. a skad kompilator ma wiedziec ze chce stworzyc aplikacje okienkowa a nie konsolowa? Ja to pisze wszystko w notatniku, a parametr dodalem tylko ten -tW, wsrod innych parametrow nie znalazlem nic co by sie nadawalo... :?

Napisano

Nie jestem pewiem, bo uzywam Visuala. Ale zdaje mi sie ze w Borlandzie tworzysz sobie projekt (Win32 Application), i w nim dodajesz sobie kolejne pliki (.cpp .h .res itp.). On ma swoj wlasny edytorek w ktorym piszesz. To nie czasy assemblera gdzie pisalo sie w notatniku. Tak mi sie przynajmniej zdaje :D.

Napisano

Nicon: jemu chodiz o Borland C++ Compiler. Ten kompialtor nie ma srodowiska IDE ;) dlatego on pisze w notatniku.

Darek_: Sciagnij sobie poprostu srodowisko IDE do tego kopilatora z tej stronki https://www.fifsoft.com/relo/download.php to nie bedziesz mial problemów ;)