Infinity Napisano Sierpień 4, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2018 Witam! Mam taki problem: tworzę sobie plik winapi1.cpp, wklejam jeden z przykładowych kodów ze strony winapi.org, kompiluję pod Borland C++ 5.5 i otrzymuję błąd o treści: Unresolved external '_main' reference from C:\C\LIB\C0X32.OBJ Szukałem na ten temat informacji w sieci, ale dowiedziałem się tylko (czytajac m.in. wypowiedzi na forach i faq), że trzeba do linii polecen dołożyć parametr -tW. Dopisywałem ten parametr zawsze od początku, więc niestety to nie jest rozwiązanie mojego problemu. Czy ktoś z Was spotkał się z tym? Z czego to wynika? Będę wdzięczny za wszelkie rady... Pozdrawiam Darek Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Sierpień 4, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2018 Powiem tak: Ja tez zrobilem sobie proste okienko.cpp i weszlem do konsoli w miesjce gdzie jest plik cpp i tam napsialem: bcc32 -tW okienko.cpp i bez problemu skopilowlao sie bez bledu ;) wiec Moze chodzi o to ze podawales jakies niepotrzebne sciezki do pliku lub cos pdoobnego. Sam niewiem ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Sierpień 4, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 4, 2018 Wygląda na to, że zamiast projektu Okienkowego (Win32 Application), stworzyłeś projekt konsolowy (Console Application), stąd te płacze kompilatora, że nie może znaleźć funkcji main. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infinity Napisano Sierpień 6, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 6, 2018 Hmm.. a skad kompilator ma wiedziec ze chce stworzyc aplikacje okienkowa a nie konsolowa? Ja to pisze wszystko w notatniku, a parametr dodalem tylko ten -tW, wsrod innych parametrow nie znalazlem nic co by sie nadawalo... :? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Sierpień 6, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 6, 2018 Nie jestem pewiem, bo uzywam Visuala. Ale zdaje mi sie ze w Borlandzie tworzysz sobie projekt (Win32 Application), i w nim dodajesz sobie kolejne pliki (.cpp .h .res itp.). On ma swoj wlasny edytorek w ktorym piszesz. To nie czasy assemblera gdzie pisalo sie w notatniku. Tak mi sie przynajmniej zdaje :D. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Sierpień 6, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 6, 2018 Nicon: jemu chodiz o Borland C++ Compiler. Ten kompialtor nie ma srodowiska IDE ;) dlatego on pisze w notatniku. Darek_: Sciagnij sobie poprostu srodowisko IDE do tego kopilatora z tej stronki https://www.fifsoft.com/relo/download.php to nie bedziesz mial problemów ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Sierpień 6, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 6, 2018 O ile dobrze pamietam w FAQ jest odpowiedz na to pytanie. https://winapi.org/main.php?dzial=faq&art=faq#3 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Infinity Napisano Sierpień 8, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 8, 2018 Dzięki za link, ściągnę i wypróbuję. Co do FAQ to robie wszystko zgodnie z tym co tam napisane... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts