Skocz do zawartości

C++ w gruncie rzeczy :D

Recommended Posts

Napisano

1. sza sprawa :)
Jesli chodzi o klase i implementacje moze ktos mi to zdeka opisac np daje class bla {
public:
int funkcja(void);
}
co nie i potem nie daje
funkcja(void){
printf("dla");
}
ale daje
bla::funkcja(void) {
cos tu
}
dobrze rozumiem / interpretuje?? i o co tu chodzi?
albo znak wskanik->czec_klasy; (bazuje tu na kompilatorze VC++ 6.0 i komponnetach jego zebym umial je dorbze obluszyc ;)

2. ga sprawa jak bytla pierwsza czemu nie druga co nie ;)
Wiec jak z C na C++ zamienic takie rzeczy jak
sprintf / swprintf (unicode) / vprintf / (wyjscia fajne)
fputc / fputs / fprintf / fseel / fwrite/ (pliki)
itp. bo czytam symfonie C++ i nie widze takich rzeczy zeby to zastapic /
://

3. no i byla 1/2 czemu nie 3 :P wiec jak dolaczyc pascala do C++/ bo pisze np jako konsole czy projekt w VC++ w C plus plusie ;> a kumpel w pasacla a ze azem piszemy program on tez chce cos w to wlozyc jako kod zrodlowy ale ja nie chce tego zamieniac czy jest mozliwosc jagby wspolpracy?? jak z assemblerem chyba ejst gdzies czytalem?? czy sie myle? jesli nie to jak??

tak przy okazji dam 4ke ;]
4. o co chodzi z:
int k;
k / ::k ??

moze i 5 :P sorka no :/
5. Jak pobrac int main(argc,argv, env) w VC++

Napisano

1) dobrze rozumujesz ;)
Tworzysz klase:

class klasa
{
  public:
  int funkcja(void);
};

int klasa::funkcja(void)
{
  [...]
}

Potem mozesz z niej skorzystac tak:

klasa k;
klasa.funkcja();

lub tak

klasa *k;
k = new klasa;
k->funkcja();
delete k;

2) W C++ wszystkie te funkcje sa;)
ps nie swprintf tylko chyba wsprintf ale moge sie mylic ;]

3) Tego to nie wiem.
Może zró takei coś: :S

#define begin {
#define end }
itd...

oczyiwiscie zartowalem ;)

4) zabardzo nie wiem o co chodzi ci 9_9

5) tak samo jak w innych kompilatorach tylko musisz utworzyc projekt konsolowy (Console Application)

wielkie PS
to chyba nadaje sie do działu C/C++ a nie tutaj.

Napisano

Na poczatku dzieki ;D
w sumie nadaje sie tu bo bazuje z mysla na VC++ konsole znam i jesli chodzi o argc itd mysle tu o [rjekcie visualnym w visual c++ a nie konsoli :> jesli chodzi o punkt numer 1 to nie wytluamczyles mi :P bo to co napisalem ja wiem lecz czy zawsze jak sie jagby zadeklaruje (zainicjuje, zadefiniuje jak to szlo :D) to czy mozn adac funkcja {cos; return bla; } czy trzeba dac nazwa_klasy::funkcja(); ale wynika ze trzeba ;] jesli chodzi o punkt 2gi wiem ze sa i mozna polaczyc wkoncu C++ to rozszerzenie C o wiecej czyli to sama ++ wiecej ;> lecz mam na mysli ze jest fprintf fwrite fputs fputc itd. a w C++ znam tylko:

• ifstream in;
    in.open("file");
    int ab = 1;
    in << ab;
    in.close();

a w C znam duzo tu jedno i chce poznac wiecej mozliwosci operacji na plikach takze mysle owyjsciu np unicode wprintf chyba czy wsprintf znaczki jak ąęćń itp w C++ ;] co do 3ciego punktu nie wiesz :/ :P qrcze szkoda ;] natomaist w punkcie 4 sam nie wiem wlansie bo czytam "symfonia c++" i bylo cos takiego jak ::k i nie wiem jak to zucy (lecz nie jest to od class) :/ a co do 5tego no to jak wyzej pisalem chce to odebrac jako plik visualny/object kolorowy ;D , a nie konsola ;]

Napisano

1) Co do pierwszego to w twoim poscie nie bylo mowy o return cos; wiec nic ci o tym nie napisalem.
Ale jak chchesz zeby funkcja zwracala cos to dajesz return cos; i po bulu a jak nie hchcesz to nie dajesz i juz.

2)

FILE * f;
f = fopen("plik.txt", "r");

fread(...);

fclose(f);

Jesli o to ci chodzi to jest takie cos. Zreszta nie wiem po co pytasz skoro mozna to sparwdzic wpisujac kod w vc++ i uruchamiajac.

4) Powiedz na ktorej to stroniejest w tej "Symfoni C++" to mzoe ci powiem

5) Co do piatek to dalej utrzymuje moja odpowiedz. funkcja main(...) wyglada tak samo jak w innych kopilatorach wiec neirozumie pytania albo ty źle je zadales.

I jeszcze cos dalej uwazam ze to sie nadaje do dzialu C/C++ bo ty pytasz o skladnie jezyka C++ a nie o programowanie w Windows (czyli WinAPI, MFC itp)

Napisano

Co do pierwszego punktu to chyba o to ci chodzi(ale pewnosci nie dam ,gdyż bardzo trudno zrozumieć to co piszesz :ph34r: ):
Napisałeś:

Czakol napisał:
public:
int funkcja(void);
}
co nie i potem nie daje
funkcja(void){
printf("dla");
}
ale daje
bla::funkcja(void) {
cos tu
}

A wieć nie stosujesz pierwszego ze sposobów gdyż w takim przypadku skąd kompilator ma wiedzieć że w tej klasie jest taka funkcja i to akurat do niej jest ta funkcja. Możesz mieć 120 klas w w każdej z nich mieć funkcje o nazwie funkcja. Musisz powiedzieć kompialtorowi , która funkcja należy do której klasy a to właśnie robisz poprzez bla::funkcja.

Co się tyczy punktu 4:
to te :: to operator zasięgu, ale w tym konkretnie użytym przez Ciebie przypadku trudno określić co to ma robić. Ogólnie rzecz biorąć dzieli wartość zmiennej k, przez zmienną k należącą do innego zasięgu.
Może ten przykład Ci pomożę:

int k=2;
int main(int argc, char* argv[])
{
        {
                int k=16;
                printf("%d",k/::k);
                getch();
        }
        return 0;
}

Podzieli 16/2...
Co do punktu 5 to może chodzi ci o funkcję ... GetCommandFile, bo stwierdzenie "jak pobrać .... w VC++" jest niepoprawne - bo VC ++ to tylko kompilator funkcje masz dane przez język(mian(argc,argv) ) ew. przez WinAPI(wspomniana wyżej GetCommandLine ew. 3 parametr f. WinMain ) TU masz wszystkie(chyba) możliwości....
A temat jeże raczej do C++ tak jak to napisał Pasiu...
BTW: Staraj się pisać wyraźnie o co Ci chodzi(a nie tam zamotanie)...szybciej otrzymasz odpowiedź...

Napisano

Piasiu Pawlos thx =] Sroakz episze nie zrozumialee ale trudno mi pisac zroumiale jesli nie wiem o czym pisac :}
Wiec 4ty Pawlos chyba trafiles ze o to chodzi ;] Jesli chodzi o 5ty chodzi mi o to mam program napisany w VC++ np program co dadaje 3liczby z Editow do siebie i w 4tym wyswietla, lecz ktos pisze program.exe 1 2 3 i te 3 parametry czyli argc = 3 i argv = { 1 , 2, 3 } wpisaly sie do Editow czyli zebym je pobral i tam wpisal pokeolei jako ergv[0] argv[1]... i chodzi mi o to jak je pobrac. Jesli chodzi o funkcje wrescie jarze bo jest to az tak proste ze nie chcialem zajarzycz musialem logicznie zrozumiecco bylo prste ze ta funckja ejst czescia klasy czyli to niej sie tak odwoluje :) Lecz pytam teraz odwolanie klas jako komponentow jak robic chyab sie definiuje w DoDataExchange(CDataExchange* pDX) co wlasnie nie wiem co to i robi sie jako DDX_Control(pDX, nazwa_komponuty , edit1); potem CEdit edit1; i to iwem gdzies czytalem ale to nie sterczy mi napewno do odbrego pisania w VC++ albo nie wiem co jest warzne jak porbac z Edita ;> azpisac umiem ale jak pobrac?? :]
Piasiu :) Jesli chodzi o 2gi czyli co napisales FILE * f;
f = fopen("plik.txt", "r"); ja to umiem :> lecz to jest jagby po C a ja chce np ja kjest : ifstream in; in.open("file");
int ab = 1; in << ab; tak po C++ owsku ifstream napewno nie et jedyne jest pewnie wiecej ale jakie i o to mi chodzi ;) i takze jesli chodzi o printfy i inne jak w C++ cout-em np wypisac ąę (unicode) :)

Napisano

NO ja korzystam z tego co mi wygodne. Szczerze mowiac nie wiem w czym jest lepsze
cout << "tekst";
od
printf("tekst");
Więc uzywam jak mi sie uwidzi 9_9

A co do parametrów programu to mogles napisac mniewiecej tak: "Jak pobrac parametry w programie okienkowym". To bym bardziej zrozumial o co ci chodzi ;)

Napisano

2. Jak chcerz po c++ -owsku to tak

int i;

ofstream plik_bla("bla.txt");
plik_bla << i << " = " << i*i << endl;
plik_bla.close();

I już zapisujesz do pliku, tylko że przy użyciu c++ -owskiego operatora "<< ". :D

Napisano

2. Jak chcerz po c++ -owsku to tak

int i;

ofstream plik_bla("bla.txt");
plik_bla << i << " = " << i*i << endl;
plik_bla.close();

I już zapisujesz do pliku, tylko że przy użyciu c++ -owskiego operatora "<< ". :D