Flinch Napisano Maj 12, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 12, 2018 Mógły, ktoś napisać przykład z użyciem funkcji _itoa? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 14, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 14, 2018 char tekst[30]; _itoa(123,tekst,10); //teraz w zmiennej tekst masz 123 _itoa zamienia liczbę (1 parametr) na tekst (2 parametr) 3 parametr to system liczbowy (dwójkowy, dziesiętny itp) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buRn Napisano Czerwiec 24, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 24, 2018 A wiecie jak zkopiować liczbe zapisaną w tablicy do zmiennej, np. int? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Czerwiec 24, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 24, 2018 Zabardzo nie wiem o co ci chodzi. Podaj jakiego typu są zmienne w tablicy. Jeśli są typu int to: int liczba; liczba = tab[3]; Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buRn Napisano Czerwiec 24, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 24, 2018 Chodzi mi o coś takiego: mam liczbę zapisaną w tablicy np. tablica[8]={"1","2","3","4","5","6","7","\n"}; i chce teraz to zapisać do zmiennej typu int lub long. Czy istnieje taka funkcja jak _itoa tylko działająca na odwrót (zapisująca taką liczbę z tablicy do zmiennej) ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix Napisano Czerwiec 25, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 25, 2018 O ile dobrze Cie rozumiem to chodzi o zamiane z elementu tablicy typu char na zamiane na typ int ? Jezeli tak to najlepiej zamienic char na int funkcja atoi. #include <stdlib.h> int atoi(const char *s); Jezeli Cie zle zrozumialem to pisz :) Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0xic Napisano Wrzesień 11, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 11, 2018 Ja dodam jeszcze jeden ciekawy sposób. char q = '9'; int w = q - '0'; //i w zmiennej w masz juz cyfre 9 sposób działa chyba tylko na cyfrach ale to trzeba by było sprawdzic... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts