Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Coś podobnego można zaobserwować deklarując zmienne w VB.Net nie podając jawnie ich rodzaju przy włączonej opcji "Option Infer".

Dziwna rozkmina "używać czy nie używać" oczywiście że używać, jak sobie ktoś z tym radzi to nie widzę problemu. Choć dla mnie VAR to takie trochę lenistwo programistyczne.

Edytowano przez selvgar
Napisano

Nazwanie używania 'var' lenistwem programistycznym to zdecydowanie nadużycie. Dla przykładu, w moim subiektywnym odczuciu dużo wygodniej czyta się

var systemTimeZonesList = TimeZoneInfo.GetSystemTimeZones().ToList();

niż

List<TimeZoneInfo> systemTimeZonesList = TimeZoneInfo.GetSystemTimeZones().ToList();

Szczególnie uwzględniając fakt, że po najechaniu kursorem na słowo kluczowe 'var' wyświetlany jest w eleganckim tooltipie typ zmiennej. Chyba, że ktoś nie korzysta z VS :D

Myślę, że używając 'var'a kluczowe jest nadawanie odpowiednich nazw zmiennych. Gdyby w powyższym przykładzie zamiast systemTimeZonesList programista nazwał zmienną stzl, czytający faktycznie mógłby mieć problem z rozszyfrowaniem kodu. 

Sam do niedawna wzbraniałem się przed korzystaniem z 'var', ale teraz nie wyobrażam sobie życia bez niego, szczególnie w połączeniu z LINQ i typami anonimowymi.

Oczywiście, można prowadzić wielogodzinne dyskusje czy korzystanie z 'var' jest dobre czy złe, czy to dobra praktyka czy lenistwo programistyczne - ale po co? Każdy używa jak mu wygodniej albo tak jak ustali zespół ;)

• Upvote 1