Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ale tylko pod AMD64 z tego co tam pisze. Kto teraz uzywa AMD :D heheheh

Kochanie oznaczenie amd64 oznacza całe x64, tylko AMD wprowadziło to wcześniej, i MS w windowsie XP x64 używał oznaczenia amd64.

Napisano

Też tego używałem na Linuksie x86-64. Ale z tego co pamiętam stanęło na GDB jednak. Chociaż prawda też taka, że na Linuksie to w asmie praktycznie nic nie pisałem i pod GDB miałem miłe 'debug symbols' wygenerowane przez GCC :). A tak pisząc właśnie w fasmie, który nie wspiera żadnych informacji dla debugera to GDB może być niezłą męczarnią

Napisano

fasm niestety nie dodaje jak wspomniano symboli, alternatywa dla tego jezeli chce sie ktos bawic w gdb to tylko nasm(chyba ze te jakies yasm i inne dodaja info dla gdb), dobra jest kombinacja fasm + edb, o ktorym byla mowa, szkoda tylko ze nie ma wersji 64bit, a propo SSE5, co taki "ruch" nagle na to SSE5, ledwo weszla jakas tam wersja sse4 (4.1 chyba) a tu juz sse5, chyba troche za szybko to wszystko cos/ktos z tego korzysta?..., a propo fdbg ten serwer to jakis dziwny na ktorym to jest trzymane. Raz chodzi raz nie, na screenie to on ladnie wyglada, jak dziala to nie wiem/nie znam sie/zarobiony jestem, myslalem ze moze bedzie jakies gtk/qt no coz, zostaje konsola

Napisano

jak dziala to nie wiem/nie znam sie/zarobiony jestem, myslalem ze moze bedzie jakies gtk/qt no coz, zostaje konsola

ja to podałem jako alternatywę dla WinDbg ;] Linux to mi lotto. a filozoficzne rozważania na temat serwera na którym to leży, czy też zastosowania sse5 zawrzyj sobie w jakimś eseju, na przykład "Diabła rozmyślania na temat istoty sse5, na tle usług hostingowych" :ninja: