Bartosz Wójcik Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Napisano Kwiecień 21, 2008 No więc mam takie pytanie, czy ktoś widział lub ma pomysł na jakieś fajne parsowanie linii komend w assemblerze (od Win9x do Visty), bo jest to jedna z niewielu rzeczy, która zawsze mnie denerwuje, gdy mam się za nią zabierać :wacko: (sprawa odpalania aplikacji z konsoli i 10 trybów przekazywania linii komend pod każdym innym OS-em). Będe wdzięczy za jakieś sugestie (można wrzucić HLL-owe rozwiązania). Z góry dzięki :D Cytuj
Reverend Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Napisano Kwiecień 22, 2008 Ja zawsze korzystam z biblioteki msvcrt.dll, która z tego co wiem jest dostępna w każdym Windowsie. Kod (fasm): locals argc dd ? argv dd ? endl lea eax, [argc] lea edx, [argv] cinvoke __getmainargs, eax, edx, esp, 0, eaxPóźniej odwołuję się już do argc i argv niczym w czystym C Cytuj
Bartosz Wójcik Napisano Kwiecień 24, 2008 Autor Zgłoś Napisano Kwiecień 24, 2008 tez z tego korzystam, ale to nie jest idealne rozwiązanie (np. ścieżki plików ze spacjami traktuje jako osobno podane parametry), no nic trzeba będzie coś samemu porobić :) Cytuj
Recommended Posts