Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tak. Spotkałem. Nawet znam osobiście. Ich brak w IT wynika z samospełniającej się przepowiedni. "Jestem dziewczynką więc jestem słaba z matmy", potem z informatyki - w każdym razie wszyscy dają mi to do zrozumienia. A potem nawet jak skończy jakiś kierunek IT - "dajmy ją do wdrożenia, kobiety mają lepszy kontakt z klientem". Mam małą córkę wiec wiem co mówię, a dzieci lubią być akceptowane więc się starają dostosować.

• Upvote 1
Napisano

Ja się uczę programować w JavaScript i innych skryptowych językach, programowałam też troche w PHP. Teraz czekam na kurs certyfikujacy z C# i ASP.NET, wcześniej chodziłam na studia, ale dałam sobie spokuj bo nie mogłam pogodzic ich z pracą.

• Upvote 1
Napisano

Jasne! Mam koleżankę z podstawówki - nasze drogi rozeszły się po LO, ona poszła na studia z elektronicznego przetwarzania informacji, czy coś takiego i teraz pracuje gdzieś, jako programista Ruby (wcześniej zajmowała się PHP / Zend) - z jakim efektem, to nie wiem, ale, jakby nie było: pracuje w IT :).

Napisano

Moja ciotka skończyła Informatykę w Dreźnie jeszcze w latach osiemdziesiątych. Odkąd nauczyłem się czytać zawsze pasjonowały mnie rządki znaczków na ekranie jej monitora. To ona pokazała mi, jak w Clipperze napisać program, który wygeneruje dźwięk z głośniczka systemowego (miałem wtedy 7 lat). W tym samym roku nauczyła mnie pisać skrypty batch file. Gdy miałem 8 lat pokazałem jej pierwszego napisanego MUD-a. Obecnie jest programistką w BSB (Bazy i Systemy Bankowe). Zaraziła mnie miłością (a raczej obsesją) do kompów i w zasadzie dzięki niej siedzę tu teraz z Wami.

Napisano

Od kilku lat pracuję z "programistką" i złego słowa o niej powiedzieć nie mogę. Kobiety dają sobie radę w tej branży bez problemu, czasem nawet lepiej niż faceni. Są staranniejsze i przywiązują większą uwagę do detali. Z drugiej strony, niby czemu nie miałyby dawać sobie rady.

• 2 years later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Skoro już dogrzebałam się do tego wątku dzięki Bartoszowi ;) to powiem tak: kobiet programujących zawodowo, w firmie lub na zleceniu - nie znam. Ale też nie jestem z branży deweloperskiej więc trudno żebym znała :D Sama zajęłam się Pythonem nie tak dawno i robię to raczej hobbystycznie - sprawia mi to frajdę. Pewnie liczba kobiet programujących zawodowo się zwiększy - takie czasy i słusznie: każdy ma prawo robić to co lubi i chce robić.

• Upvote 1
Napisano

Skoro już dogrzebałam się do tego wątku dzięki Bartoszowi ;) to powiem tak: kobiet programujących zawodowo, w firmie lub na zleceniu - nie znam. Ale też nie jestem z branży deweloperskiej więc trudno żebym znała :D Sama zajęłam się Pythonem nie tak dawno i robię to raczej hobbystycznie - sprawia mi to frajdę. Pewnie liczba kobiet programujących zawodowo się zwiększy - takie czasy i słusznie: każdy ma prawo robić to co lubi i chce robić.

Czemu akurat Python?

Napisano (edytowany)

Czemu akurat Python?

Zaczęłam od Ruby, a skończyłam na Pythonie. Dlaczego? Mogłam liczyć na większą pomoc niż w Ruby i Python nie sprawiał tyle problemów z odpaleniem go na Windowsie :D  

Edytowano przez magdum
  • Upvote 1
Napisano

Cześć, jestem Ania, rok temu podjęłam decyzję o przebranzowieniu i rozpoczęciu nauki programowania. Pracuję w javie, prowadzę bloga o programowaniu i IT i przede wszystkim mam z tego fun. Jest nas trochę w branży i całkiem fajnie sobie radzimy :)

• Upvote 1
Napisano

Cześć, jestem Ania, rok temu podjęłam decyzję o przebranzowieniu i rozpoczęciu nauki programowania. Pracuję w javie, prowadzę bloga o programowaniu i IT i przede wszystkim mam z tego fun. Jest nas trochę w branży i całkiem fajnie sobie radzimy :)

Daj linka do bloga, zawsze to rodzynek i inne spojrzenie :)

Napisano

Od ponad 2 lat programuje zawodowo w Javie, okazyjnie w Scali, wbrew pozorom nie jest nas aż tak mało :)

Patrząc na rynek można odnieść wrażenie, że jedynie w HR pracują kobiety, wystarczy spojrzeć na ogłoszenia o pracę po GoldenLine czy na grupach Facebooka. Być może rzadko się ujawniają :)