BoGuPL Napisano Styczeń 1, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 1, 2016 Witam mam pewien problem z zadaniem jestem początkującym programistą i nie potrafię sobie z tym poradzić otóż dostałem takie zadanie i nie mogę sobie z nim poradzić jak by ktoś mógł mi dać jakiś poradnik albo nie wiem napisać taki program i wysłać kod żebym mógł zobaczyć jak to się robi i z czym to się je.Z góry dziękuje i proszę żeby się ze mnie nie śmiać Dana jest dwuwymiarowa tablica liczb całkowitych tab o wymiarach[1..N,1..N], gdzie N jest daną stałą większą lub równą 3. Pierwszy indeks oznacza numer wiersza, drugi numer kolumny. Napisać program (w języku Pascal lub C), wypełniający tablicę tab zgodnie z następującymi zasadami: - na obu jej przekątnych znajdują się jedynki, - w lewej i prawej ćwiartce, powstałej z podziału tablicy przez przekątne, znajdują się zera - w pozostałych dwóch ćwiartkach znajdują się wierszami kolejne liczby naturalne, ja pokazano na przykładowym rysunku no na przykład tak to miało by wyglądać . 1 1 2 3 1 0 1 4 1 0 0 0 1 0 0 0 1 5 1 0 1 6 7 8 1 Jeszcze raz dziękuję Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Styczeń 2, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 2, 2016 Musisz wykorzystać pętle z odpowiednimi warunkami i dodatkowymi licznikami, czyli w skrócie robisz tyle iteracji ile jest wierszy i kolumn (2 pętle) i wewnątrz pętli sprawdzasz stany liczników pętli i jeśli odpowiadają warunkom z danych punktów wtedy wstawiasz w miejsce tablicy daną watość int i,j; int kolumn = 5 int wierszy = 3 int tablica[5][3]; for (i = 0; i < kolumn; i++) { for (j = 0; j < wierszy; j++) { // przykład - wstawianie 1 na skos // 1 kolumna 1 wiersz, 2 kolumna 2 wiersz itd. if (i == j) { tablica[i][j] = 1; } ... } } 1 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madaoo Napisano Styczeń 2, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 2, 2016 Prościej jest samemu coś napisać, a później pytać się gdzie popełniłeś błąd - Ja zawsze uczę się wykonując poszczególne zadania. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saki Napisano Maj 30, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 30, 2016 above mentioned program will give the right solution. keep sharing more. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts