Answer Napisano Wrzesień 4, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 4, 2019 Witam, W kontrolce TreeView chciałem umieścić foldery jak w explorerze. I tu pojawia się problem. Nie wiem jak wylistować podfoldery razem z ich ikonami tzn. wszystkie dyski razem z ikonami dodać do kontrolki TreeView, a po rozwinięciu któregoś wszystkie podfoldery (także z ich ikonami) dodatkowo sprawdzając czy nie są puste. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 6, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 6, 2019 hej, kiedyś też trapił mnie ten problem. możesz sobie pościągać gotowe biblioteki z neta, ale najlepiej napisać samemu, jak? z tą sprawą skieruj się do NICONA, który kiedyś mi to ładnie wytłumaczył ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Answer Napisano Wrzesień 6, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 6, 2019 Jeśli można to chciałbym wiedzieć skąd sciągnąć takie kontrolki, najlepiej wraz z kodem żródłowym, abym mógł sam to rozkminić, bo szukałem i nie znalazłem tego co by mi odpowiadało. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 6, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 6, 2019 step 1: wejdź na tę stronę https://www.codeproject.com/tabctrl/tabpagedrives.asp step 2: zobacz czy program przedstawiony na obrazku ci odpowiada step 3: if(odpowiada) { download_source() ; } else { ShellExecute(HWND_DESKTOP, "open", "https://www.codeproject.com",NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL) ; if(searching() == NO_FIND) { ShellExecute(HWND_DESKTOP, "open", "https://www.google.pl", NULL, NULL, SW_SHOWNORMAL) ; if(searching() == NO_FIND) { MessageBox(HWND_DESKTOP, "Niemożliwe", "Nie wierze", MB_OK) ; } } } w razie nie powodzenia goto: step 3. pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Answer Napisano Wrzesień 6, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 6, 2019 Dzięki za odpowiedż. Ale czy jest jakiś sposób na pobranie ikony konkretnego folderu. Tak jak w XP-ku. DODANE: ----------------------------------------------------------------------------- Już nie trzeba. Sam znalazłem odpowiedż. Wymyśliłem że można to zrobić przez: Aby pobrać plik ikony folderu: GetPrivateProfileString(".ShellClassInfo","IconFile","DEFAULT",(LPSTR)&ikona,sizeof(ikona),"C:/Folder/Desktop.ini"); i jeszcze jej miejsce w pliku (indeks ikony): int indeksikony = GetPrivateProfileInt(".ShellClassInfo","IconIndex",0,"C:/Folder/Desktop.ini"); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Wrzesień 7, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 7, 2019 kurde a właśnie miałem odpowiedź pisać ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Answer Napisano Wrzesień 7, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 7, 2019 Nie szkodzi, ale znalazłem łatwiejszy sposób :) SHFILEINFO info; SHGetFileInfo("C:\\",0, &info, sizeof(info), SHGFI_ICON | SHGFI_SHELLICONSIZE | SHGFI_SYSICONINDEX); info.hIcon - jest to uchwyt ikony folderu, pliku czy napędu Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Wrzesień 14, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 14, 2019 Przepraszam ale trochę byłem nieobecny na forum ale już odpowiadam. Widzę że na pytanie z ikonami znalazłeś odpowiedź, choć zamiast pobierania każdej ikony z osobna mogłeś poprostu zdefiniować sobie ikonke folderu i każdemu z osobna ją nadać, podobnie z dyskami. A jeśli chcesz zrobić sobie całą drzewiastą strukturę w pamięci to daj znać to podam Ci gotową funkcję jak zrobić to rekurencyjnie alokując wszystko dynamicznie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts