Kermit Napisano Sierpień 24, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 24, 2019 Mam string i nie wiem jak sprawdzic czy wszystkie jego elementy sa liczbami...? Pomoże ktos? //dopisane Żeby już nie zakładać drugiego topicu to jak pobrać wielkość pliku? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Sierpień 24, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 24, 2019 Jak juz cos to czy caly string jest zlozony z cyfr. Zrob to tak: kody ASCII wszystkich cyfr sa po kolei takze wystarczy znalezc kod 0 i 9 o ile sa poukladane wlasnie od 0. Potem robisz petelke ktora leci po calym stringu i sprawdzasz czy dana literka jest cyfra czy nie (czy jej kod miesci sie pomiedzy odkrytymi wartosciami). Albo drugi sposob: taka sama petelka i sprawdzasz po kolei warunki: char MojString[10]; for ( int i = 0; i < strlen(MojString); i++ ) if ( (MojString[i] != '0') && (MojString[i] != '1').....) break; Ja petelka sie przerwie wczesniej to znaczy ze wszedzie nie ma cyfr. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Sierpień 24, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 24, 2019 witam Myślę, że rozwiązanie Nicona jest najlepsze...dopisze tylko, że są funkcje, które same sprawdzają czy wartość jest cyfra, lierą...itp ich definicje znajdziesz w pliku nagłówkowym ctype.h. Oto niektóre z tych funkji: int isalpha (int c) - czy litera int islower (int c) - czy mała litera int isupper (int c) - wielka litera int isdigit (int c) - cyfra dziesiętna int idpunct (int c) - znak intrerpunkcyjny.... i tak dalej... Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burn Napisano Sierpień 26, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 26, 2019 Witam! Wielkość pliku możesz pobrać za pomocą funkcji GetFileSize parametry sprawdź w helpie bo niepamętam a nie mam w tej chwili czasu szukać. Wiem że pierwszym parametrem jest uchwyt pliku który możesz uzyskać otwierając plik za pomocą funkcji CreateFile. Innym sposobem na pobranie wielkości pliku jest użycie funkcji FindFirstFile w której jako pierwszy parametr podajesz nazwę pliku a jako drugi wskaźnik na strukturę WIN32_FIND_DATA w której jedną ze zwracanych informacji o pliku jest własnie jego wielkość. Gdyby jeszcze coś było niejasne to napisz. Pozdrowienia Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts