Knight Napisano Czerwiec 17, 2019 Autor Zgłoś Napisano Czerwiec 17, 2019 Jeśli chodzi o konstruktory to jestem początkujący, ale mam takie pytanie: Czy da się napisać jakis konstruktor, który uruchomi się wraz z uruchomieniem programu?? Cytuj
Visage Napisano Czerwiec 17, 2019 Zgłoś Napisano Czerwiec 17, 2019 heh a nie lepiej wykorzystac funkcje main w C lub BEGIN END. w pascalu, itp Moze dokladnie napisz o co ci chodzi bo narazie nic nie mozna z tego wywnioskowac :) Cytuj
Storm Napisano Czerwiec 17, 2019 Zgłoś Napisano Czerwiec 17, 2019 Nie wiem czy o to ci chodzi?Czy chodzi o to aby instrukcje zawarte w konstruktorze były wykonane przed pierwszą instrukcją programu? Jeżeli tak to wystarczy obiekt danej klasy zadeklarować globalnie. Przykład #include<iostream> using namespace std; //--------------------------------------------------------------------------- class klasa { public: klasa() ; //konstruktor }; //--------------------------------------------------------------------------- klasa::klasa() { cout << "Jestem konstruktorem" <<endl; } //---------------------------------------------------------------------------- klasa obiekt; //definicja zmiennej globalnej int main() { cout << "Pierwsza instrukcja"<<endl; cin.get(); return 0; } //--------------------------------------------------------------------------- Pozdrawiam Cytuj
Recommended Posts