Skocz do zawartości

Pole Edit ... pomocy

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Jestem nowy jesli chodzi o WinAPI, i dopiero zaczynam mówiąc prawde. Poprzednio robilem w Builderze więc cała struktura przesyłania komunikatów była uproszczona. No ale nie waże.

Postawiłem sobie jako cel napisanie programu ktory będzie wykonywać zykłe obliczania, cos jak kalkulator. I teraz potrzebuje w nim jedyn button i kilka pól Edit, które będą zwracać zmienne typu int.

Przeczyalem to co jest na stronie winapi.org z tutoriali i mniej wiecej rozumiem strukture. Nie potrafie natomiast zapisać do zmiennej tekstu wpisywanego w pola Edit. Nie wiem też, czy można sobie ustawić pole Edit tak (jakims makrem) zeby zwrany tekst byl jako int/float. Wszytko to ponieważ nie mam żadnego SDK do WinAPI no i brak helpa. Oczywiscie posługuję się Dev'em najnowszym i stad brak mi tych rzeczy :D

Czy mogłby ktos podsunąć mi linka bądź po krotce opisać najistotniesze rzeczy z tych dwóch kontrolekj oraz jak przesyła się dane między nimi.

dzięki

Napisano

pobrac tekst mozesz za pomoca GetWindowText (WinApi) lub tak (post)SendMessage(uchwyt,WM_GETTEXT, 250, szBuffer/*char szBuffer[251]*/);

Aby kontrolowac to co podawane jest w kontrolce, poszukaj o subklasowaniu, ta technika rozwiaze twoj problem.

Zreszta wszystko jest w MSDN, wiec mSDN powinien byc twoim helpem :)