Fragment Napisano Maj 13, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 13, 2019 Chciałbym dowiedzieć się ile wątków może maksymalnie liczyć aplikacja oraz ile maksymalnie można w niej użyć socketów, event objectów i inych obiektów jądra jednocześnie tak aby nie przeciążać systemu. Czy ktoś z Was zna jakąś książkę lub stronę www zawierającą jakieś wskazówki na ten temat lub może sam coś poradzić ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doc Napisano Maj 27, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 27, 2019 Pawiem ci tak: Wielowątkowość to sciema. W rezultacie każdy wątek, proces itp są uruchomione w pewnym czasie i to się odbywa na zasadzie przełączania procesów i wątków. Każdy otrzymuje określoną ilość czasu na wykonanie zależną od priorytetu ( mniej więcej ). Ale motyw jest taki że na przełączanie tych wątków też się zużywa pewną ilość mocy procesora. Generalnie zasada jest taka: Jeżeli nie potrzebny ci jakiś wątek to go nie rób bo spowolnisz tylko system. A co do materiałów to w każdej książce o programowaniu w WINAPI coś powinno być. Ja troche czytałem o tym w "MFC - czarna księga" czy coś takiego. Ale nie warto jej kupywać dla samego tego tematu :P Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Storm Napisano Maj 28, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 28, 2019 Witam Podobno w tej ksiazeczce,sa omowione bardzo dobrze watki i w ogóle zarzadzanie pamiecia.Widzialem ja w ksiengarniach,wiec mozesz sprawdzic czy zawiera to co cie interesuje(jesli masz na zbyciu ok 50zl za tyle widzialem ja w empiku) Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Czerwiec 10, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 10, 2019 A ja mam lepszy pomysl, jesli chcesz sie dowiedziec o watkach to skocz do empiku, bierz ksiazke w lape i czytaj, poczytasz co Cie tam interesuje odkladasz i wiedza i kasa twoja, ja tak robilem wiele razy (metoda sprawdzona :D ). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fragment Napisano Czerwiec 16, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 16, 2019 Pytając się o maksymalną ilość wątków w aplikacji miałem na myśli obciążenie systemu. Podczas tworzenia wątku system musi zarezerwować pewne zasoby systemowe (np. stos wątku). Poza tym zbyt duża ilość wątków może spowodować drastyczne skrócenie czasu pracy procesora przydzielanego pojedynczemu wątkowi a także zwiększenie czasu potrzebnego na przełączanie między wątkami. Co do książki to MFC czarna księga to wg mnie słaba pozycja. Bardzo polecam Programming Applications for Windows Jeffrey-a Richter-a. Wielowątkowość i wieloprocesowość jest tam wyjaśniona znakomicie. Podobnie jak zagadnienia synchronizacji wątków i kolejki komunikatów. Nie ma tam jednak nic o kwestii obciążenia systemu. Stąd moje pytanie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Storm Napisano Czerwiec 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 16, 2019 Mialem namysli Richtera wlasnie,ale gdzies mi wcielo tytul. Jak przeczytam Petzolda to sobie na pewno kupie albo pozycze od kumpla.Ale to jeszcze troche potrwa Pozdrawiam. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Czerwiec 17, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 17, 2019 Na pytanie nei odpowiem alke moge polecic ksiazke "Programowanie sieciowe Windows" - Anthony Jones, Jim Othuld - tam jest opisany twój problem dotyczący wielu polaczen (wielu watków). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts