Brzdyl Napisano Maj 7, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 7, 2019 Witam. Mam taki problem napisałem program wg kursu dotyczącego menu lecz niestety menu nie chce się wyświetlić oto program: #include <windows.h> #include "resource.h" char tablica[1200]; LRESULT CALLBACK ProcOkna(HWND uchwyt, UINT komunikat, WPARAM wParam, LPARAM lParam) { switch(komunikat) { case WM_CREATE: { break; } case WM_KEYDOWN: break; case WM_DESTROY: PostQuitMessage(0); default: return (DefWindowProc(uchwyt, komunikat, wParam, lParam)); } return(0L); } int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow) { WNDCLASS klasaokna; HWND uchwyt; klasaokna.style = CS_HREDRAW|CS_VREDRAW; klasaokna.lpfnWndProc = ProcOkna; klasaokna.cbClsExtra = 0; klasaokna.cbWndExtra = 0; klasaokna.hInstance = hInstance; klasaokna.hIcon = NULL; klasaokna.hCursor = LoadCursor(NULL, IDC_ARROW); klasaokna.hbrBackground = (HBRUSH)COLOR_WINDOW; klasaokna.lpszMenuName = MAKEINTRESOURCE(IDR_MENU1); klasaokna.lpszClassName = "mojeokno"; if(RegisterClass(&klasaokna) == 0) return false; uchwyt = CreateWindow("mojeokno", "OKNO", WS_OVERLAPPEDWINDOW, 100, 100, 600, 500, NULL, NULL, hInstance, NULL); if(uchwyt == NULL) return false; ShowWindow(uchwyt, SW_SHOW); UpdateWindow(uchwyt); MSG komunikat; while(GetMessage(&komunikat, NULL, 0, 0)) { TranslateMessage(&komunikat); DispatchMessage(&komunikat); } return komunikat.wParam; } Ktoś by mógł powiedzieć co jest źle lub gdzie tkwi przyczyna? Z góry dzięki... Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gering Napisano Maj 7, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 7, 2019 Móglbyś pokazać kod pliku zasobów bo to zależy od tego jak nazwaleś w zasobach sowje menu . Jezeli np wygląda to w ten sposób : MENU MENU BEGIN POPUP "&Plik" BEGIN MENUITEM "New" To wtedy w polu lpszMenuName wpisujesz nazwę menu czyli np . wndclass.lpszMenuName = "MENU"; Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 7, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 7, 2019 A jak się nazywa plik z kodem zasobów jak projekt nazywa się: projekt1234.cpp ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Maj 8, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 8, 2019 na 90% mylisz nazwe zasobu. Tak dla malego sprostowania, nazwa projektu nie musi byc wcale taka sama jak pliczek z kodem w nim, bo jak sadze projekt1234.cpp to nazwa pliku z kodem. A jesli chodzi o nazwe skryptu z zasobami to jest taka jaka nadales, bo rozumiem ze jak dolaczales zasoby to najpierw utworzyles plik z rozszerzeniem *.rc, zreszta zobacz sobie w katalogu z projektem on tam musi byc. Ale plik nagłówkowy zasobow musisz zalaczac prawidlowo skoro nie zlasza kompilator zadnych bledow. Coz pokombinuj cos bo z tymi zasobami to czesto sa takie klocki. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 8, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 8, 2019 Kurde jestem pewny, że mam wszystko dobrze... a i tak nie działa... mógłby mi ktoś dać namiary na kod źródłowy z takim prostym programikiem z menu lub ewentualnie przesłać pocztą - bardzo bym prosił. Z góry dzięki Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Maj 8, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 8, 2019 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 8, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 8, 2019 Niestety mój plik Script2.rc nie zawiera kodu tylko gdy go otwieram pokazuje się okienko do wizualnego tworzenia menu... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 9, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 9, 2019 Ludzie ktoś by mógł podać mi pełny kod źródłowy lub rozwiązać mój problem? (szukałem) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 9, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 9, 2019 To sobie otwórz ten plik *.rc w notatniku, to zobaczysz co w nim jest Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 9, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 9, 2019 To jest mój plik *rc : //Microsoft Developer Studio generated resource script. // #include "resource.h" #define APSTUDIO_READONLY_SYMBOLS ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // // Generated from the TEXTINCLUDE 2 resource. // #include "afxres.h" ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// #undef APSTUDIO_READONLY_SYMBOLS ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // Polish resources #if !defined(AFX_RESOURCE_DLL) || defined(AFX_TARG_PLK) #ifdef _WIN32 LANGUAGE LANG_POLISH, SUBLANG_DEFAULT #pragma code_page(1250) #endif //_WIN32 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // // Menu // Menu MENUEX DISCARDABLE BEGIN MENUITEM "", 65535, MFT_STRING | MFT_RIGHTORDER | MFT_RIGHTJUSTIFY,MFS_ENABLED POPUP "aaaaaaaa", 65535,MFT_STRING,MFS_ENABLED BEGIN MENUITEM "aaaaa", 65535,MFT_STRING,MFS_ENABLED MENUITEM "bbbbbbbb", 40003,MFT_STRING,MFS_ENABLED END POPUP "kkkkkkkkk", 65535,MFT_STRING,MFS_ENABLED BEGIN MENUITEM ";pppppp", 77,MFT_STRING,MFS_ENABLED END END #ifdef APSTUDIO_INVOKED ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // // TEXTINCLUDE // 1 TEXTINCLUDE DISCARDABLE BEGIN "resource.h\0" END 2 TEXTINCLUDE DISCARDABLE BEGIN "#include ""afxres.h""\r\n" "\0" END 3 TEXTINCLUDE DISCARDABLE BEGIN "\r\n" "\0" END #endif // APSTUDIO_INVOKED #endif // Polish resources ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// #ifndef APSTUDIO_INVOKED ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// // // Generated from the TEXTINCLUDE 3 resource. // ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////// #endif // not APSTUDIO_INVOKED Domyślam się iż nazywa się "Menu" Ale wpisuję tak: klasaokna.lpszMenuName = MAKEINTRESOURCE(Menu); klasaokna.lpszMenuName = MAKEINTRESOURCE("Menu"); klasaokna.lpszMenuName = "Menu"; Niestaty nic z tego nie działa :( Proszę o wyrozumiałość Z góry thx... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Maj 9, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 9, 2019 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Maj 9, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 9, 2019 Niestety dalej nie działa... Zrobiłem wszystko tak jak w tym kodzie, a plik *.rc edytowałem notatnikiem... NIe wiem co jest grane próbowałem już na wszystkie sposoby :( Mógłby mi ktoś podać link z programem (kodem źródłowym) korzystającym z menu - wtedy bym przynajmniej wiedział że to nie ja robię coś źle Z góry dzięki. (sorry że Was tak męcze :) ) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Maj 11, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 11, 2019 Teraz to już naprawdę Cię nie rozumiem. Z Twoich postów domyślam się że jesteś głęboko początkujący. Ale nie czaję tego dlaczego pytasz o program używający menu skoro podałem Ci go juz 2 razy. Przecież to jest normalny program tyle że nie zmontowany w projekt. Mam dla Ciebie taką radę, jeśli chcesz zobaczyć że to naprawdę program to utwórz sobie nowy projekt dodaj do niego pliczek z rozszerzeniem *.c, wklej do niego ten kod, potem utwórz sobie pliczek z rozszerzeniem *.rc, wklej do niego kwałek kodu opatrzony moim komentarzem "plik z zasobami". Skompiluj i odpal. Jeśli wtedy zrozumiesz że to co podałem to program to chyba będzie Ci łatwiej zrozumieć swój błąd. Tak na marginesie to dobrze radziłbym trochę zapoznać się z jakiegoś kursu np. z: tego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Czerwiec 15, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 15, 2019 Ludzie czy ktoś by mógł mi podać stronę z kodami źródłowymi programów np. edytor html posiadającymi menu? Ja już szukam tego x czasu i już nie mam siły :D Pozdr... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Storm Napisano Czerwiec 16, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 16, 2019 Witam W swoim programie zmień linie klasaokna.lpszMenuName = MAKEINTRESOURCE(IDR_MENU1); na klasaokna.lpszMenuName = "Menu"; A co do przykładów to pare topików temu ktoś podawał adres serwerka ftp host: ftp.winapi.org Można się logować anonimowo. Off topic: Dzięki dobrzy ludzie za te przykłady na pewno się przydadzą. Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzdyl Napisano Czerwiec 20, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 20, 2019 Do RafalS: na ftp.winapi.org nie ma źródeł programów :( Proszę o podanie jakiejś strony z gotowym żródłem programu (do ściągniecia gotowych plików żróðłowych) bo nie tylko ja mam taki problem, wiele osób boryka się z tym samym...Z góry dzięki Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surprise Napisano Czerwiec 20, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 20, 2019 Hej zmarax!!! Szkoda, że szukasz na ftp skoro już x osób podało ci gotowy kod. Ale jak już tak bardzo chcesz gotowy projekt to masz: ftp://ftp.winapi.org W katalogu examples są przykładziki do chyba każdego z artów tej strony. Tamten link chyba źle cię przenosił. Jak tu nie znajdziesz to ja jestem..(nie ważne)...hyh Pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Storm Napisano Czerwiec 20, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 20, 2019 zmarax napisał: Do RafalS: na ftp.winapi.org nie ma źródeł programów :( Proszę o podanie jakiejś strony z gotowym żródłem programu (do ściągniecia gotowych plików żróðłowych) bo nie tylko ja mam taki problem, wiele osób boryka się z tym samym...Z góry dzięki Bo ja podałem adres ktory mozesz wpisac,gdy uzywasz klienta ftp(np Total Comander ma takowego),a codeguy podal link,z ktorego mozna sie dostac na serwerek przez przegladarke. Dla mnie wygodniejszy jest ten pierwszy sposob. Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gering Napisano Czerwiec 21, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 21, 2019 W jakim kompilatorze to kompilujesz ?? Daj e-mail to ci przysle programik prosty 8) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts