Skocz do zawartości

Pobieranie z edita

Recommended Posts

Napisano

Chciałem pobrać dane z edit box'a ale nie wiem jak to zrobić, ponieważ w funkcji która jest za to odpowiedzialna potrzebuje za argument ilość znaków a ja nie znam tej ilości. ona zależy od tego kto ile ich wpisze :) wartość musi być identycczna jak ta wpisana czyli jak wpisze "dupa" to w zmiennej pap[] chce mieć równe "dupa" . help me nie moze byc ani wiencej ani mniej ile ktos wpisze !!

Napisano

Niestety musze cie rozczarowac bedzie "dupa0" :P

Sprubuj odpalic to:

int nSize = GetWindowTextLength(hWnd);
char* pszBuff = new char[nSIze + 1];
GetWindowText(hWnd, pszBuff, nSize);

Powinno dzialac :)

Napisano

No to wszystko jasne. A zobacz jaki dlaes temat (chodzi o edit) a w poscie napisales edit box'a. A ten drugi to zupelnie inna kontrolka.
Odp:
Pobierasz: GetWindowText, z tym, ze ostatni parametr musi byc jakims rozmiarem, np. bufora do pobierania tekstu (np. 1024 bajty). Bo ta ilosc nie musi byc wielkoscia akurat ilosci znakow w edicie, tylko okresla ile najwiecej moze pobrac bajtow z edita do bufora i co za tym idzie ten bufor musi miec taka pojemnosc.

Napisano

ja już nic nie rozumiem. twardy ja cie rozumiem tylko że program nie ! i nawet jak pobieram funkcją GetWindowText to też gówo . mam cztery edity jednoliniowe i wszystkie oprócz pierwszego działają !! i pobiera tekst dobrze ale pierwszy edit pobiera tylko jakies 4-5 znaków i reszte dopisuje to co jest w następnym edicie !!! masakra . help me