Chronicle Napisano Marzec 27, 2019 Autor Zgłoś Napisano Marzec 27, 2019 witam serdecznie ;] mam drobny problem, staram sie otworzyc plik w ktorym mam zapisana nazwe pliku ktory mam otworzyc. po wyciagnieciu nazwy tego pliku do stringa (char) nie mam pojecia jak moge go przetworzyc do formatu LPCTSTR ;( w druga strone operacja jest prosta, ale nie udaje mi sie skonwertowac STRING -> LPCTSTR. z gory dziekuje pozdrawiam Cytuj
Complex Napisano Marzec 27, 2019 Zgłoś Napisano Marzec 27, 2019 LPCTSTR This type is declared in Winnt.h as follows: #ifdef UNICODE typedef LPCWSTR LPCTSTR; #else typedef LPCSTR LPCTSTR; a z koleji LPCSTR Pointer to a constant null-terminated string of 8-bit Windows (ANSI) characters. For more information, see Character Sets Used By Fonts. This type is declared in Winnt.h as follows: typedef CONST CHAR *LPCSTR; Czyli jak masz sciezke w tablicy char zakonczonej '\0' to podajesz po prostu wskaznik i rzutujesz na LPCTSTR - byc moze rzutowanie nie bedzie konieczne. To oczywiscie bedzie dzialac o ile nie kompilujesz z unikodem. pozdrowka Cytuj
Visage Napisano Marzec 27, 2019 Zgłoś Napisano Marzec 27, 2019 Nie zabardzo wiem jakiego stringa masz na mysli jesli chodzi ci o stringa z STL-a to konwersja wyglada tak: std:string strBuffer = "abcdefghi..."; LPCSTR cpszBuffer = strBuffer.c_str(); Jesli nie sprecyzuj swoje pytanie. Cala sprawa wyglada tak: FILE* pFile = fopen(...); if (pFile) { char szBuffer[100]; fgets(szBuffer, 100, pFile); LPCSTR cpszFileName = (LPCSTR)szBuffer; fclose(pFile) } Cytuj
Recommended Posts