Guru Napisano Luty 17, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 17, 2019 w artykule "Inne->Czas w Windows" niby wszystko ladnie jest opisane ale jak robie cos w tym stylu: string zmienna; zmienna = st.wDay; To w zmienna zamiast znajdowac sie aktualny dzien znajduje sie jakis kwadracik i tak za kazdym razem niewazne czy chce sekunde czy rok odczytac. Dlatego tez pytam sie jak przeniesc do jakiejs kontrolki cos ze struktury SYSTEMTIME ? Docelowo mam to za pomoca TextDraw'a na drukarke przeniesc. Pozdrawiam: Krzysztof T. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Luty 18, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 18, 2019 najpierw zobacz co znajduje sie w zmiennej st. Jesli tam jest jakis smiec to musisz zle odczytywac czas. Nie wiem jak to jest z klasa string ale ona chyba ma wbudowana konwersje z cyferek. Ale jesli nie to dlatego ze zle przypisujesz do zmienna czas. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Luty 18, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 18, 2019 Polecam zerknąć do dokumentacji Win32 i zobaczyć jakiego typu są pola w strukturze SYSTEMTIME. Podpowiem: SYSTEMTIME st; WORD zmienna; GetSystemTime(&st); zmienna = st.wYear; pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guru Napisano Luty 21, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 21, 2019 wiem jakiego typu zwraca to wartosci ale niemoge zrobic czegos takiego: SYSTEMTIME st; WORD zmienna; GetSystemTime(&st); zmienna = st.wYear; MessageBox(hWnd, zmienna, "Aktualny dzien", MB_OK); Jak cos takiego zrobie to kompilator wywala mi blad ze 2 argument funkcji MessageBox jest zly (nieprawidlowego typu. Natomiast jak dodam pomiedzy zmienna = st.wYear, a MessageBox(..) takie linijki: string aaa; aaa = zmienna; i aaa pryubuje wyswietlic w messageboxie to wyswietla sie ale kwadracik. aha jak zrobie string aaa = zmienna; (w jednej linni to wywala tez blad ze niemozna przekonwertowac typu) A moze jest inny sposob na wczytanie daty do zmiennej jakiegos "normalnego" typu ? :) Pozdrawiam: Krzysztof T. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Luty 21, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 21, 2019 Po pierwsze drugi argument funkcji MessageBox to wskaźnik na ciąg znaków a ty tam podajesz WORD. Powinno byc tak: SYSTEMTIME st; char text[32]; GetSystemTime(&st); wsprintf(text, "%d", st.wYear); MessageBox(hWnd, text, "Aktualny dzien", MB_OK); Moja rada dla ciebie: naucz się c++ lub patrz czasem na to jakie argumenty przyjmuja funkcje. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guru Napisano Luty 23, 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 23, 2019 drugi post ktorym pewnie sie sugerowales przy stwirdzeniu ze niewiem co trzeba podac napisalem po przeczytaniu posta pinolca ktory pokazal jak wpisac do zmiennej date a ja chcialem go naprowadzic o co mi chodzilo bo odnioslem wrazenie ze sie niezrozumielismy. Zato ty podales mi dokladnie to czego szukalem (jutro sprawdze w praktyce czy bedzie dzialac). PS. gdybym wszystko umial niemusialbym sie pytac :) Pozdrawiam Krzysztof T. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Randal Napisano Luty 23, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 23, 2019 no wlasnie a dlaczego wsprintf oto jest pytanie?? osobiscie wole sprintf, jest lepszy bo sux wsprintf nie ciagnie floatow i paru innych a kiedys robilem to strcpy i itoa i strcat itp :D to byly czasy o ja glupi byl ze hej w obiektowce jest ten bol ze ona oglupia takich jak Luzio, tam na kazdym kroku jest przeciazanie operatorow a pozniej padaja glupie pytania jakby C++ byl jakims klonem paszczaka gdzie lancuchy dodaje sie i chyba nawet odejmuje ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Luty 23, 2019 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 23, 2019 Luzio napisał: PS. gdybym wszystko umial niemusialbym sie pytac :) Mozesz pytac ale to z czym miales problem to jest podstawa (chyba) wiec o podstawy sie nie pyta - to najpierw trzeba sie nauczyc z ksiazki ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts