Skocz do zawartości

Nietypowy temat o visual C++ :)

Recommended Posts

Napisano

Witam. Mam jedno bardzo ważne pytanie.
Czy w środowiskach programowania wisualnego typu MS Visual C++, kontrolki "wirtualne", czyli te "narysowane" w powstającym projekcie są zwykłymi przyciskami tylko nie przyjmującymi większości zdarzeń, czy poprostu rysowane są "na bierząco" za pomoca zwykłych funkcji typu LineTo(); lub podobnymi.
Wiem, że pytanie jest dość trudne i dość dźiwne, jednak bardzo prosiłbym o odpowiedź... :)
sapcio100@o2.pl

Napisano

Nie wiem jak sa rysowane ale napewno sa rysowane bo niby kto by je nak narysowal ;)

No i nie zgodze sie z tym ze nie przyjmuja wiekszosc zdarzen bo przyjmuja wszystkie zdarzenia dotyczace kazdego okna w windowsie.

Napisano

Tak, zgadzam się. Tylko jak przyciśniesz taki "przycisk" nie "wklęsa się" tylko np. otwiera sie okno edycyjne do ediytowania kodu lub możesz zmienić nazwe przycisku...
Proszę o jakąś konkretną odpowiedź...

Napisano

Używając VS 6 odniosłem wrażenie, że są rysowane (przemawia za tym fakt, że kontrolki użytkownika były przedstawiane za pomocą szarych prostokątów, a zwykłe kontrolki po ustawieniu stylu WinXP nadal miały stary wygląd). Ale juz w VS .NET (przynajmniej w C#) to wygląda jakby to były normalne kontrolki, albo chociaż graficzne elementy rysowywane za pomocą funkcji odrysowywującej kontrolki.
Ale tak naprawdę to trudno to stwierdzić - trzeba by było chyba napisać list do Billa i się spytać ;-).

Napisano

Pytanie jest bardzo zawile ale chyba sapciowi chodzi o standardowe kontrolki typu edit, button itd. Sa to jak najbardziej zwykle kontrolki oparte na standardowej klasie. One przejmuja wszystkie zdarzenia tak jak w winapi ale nie maja swoich funkcji do ich obslugi i wtedy trzeba wlasnie siegnac do winapi. Chyba o to chodzilo. Jak nie to prosze o wyjasnienie pytania :P

Napisano

Ja zrozumiałem, że sapciowi1 chodziło o te kontrolki, które ustawia się na dialogboxie podczas graficznego projektowania aplikacji, czyli o wizualne edytowanie pliku zasobów (zamiast pisac w kodzie PUSHBUTTON... przeciągamy i upuszczamy symbol przycisku na dialogboxa).

Napisano

Chodzi mi o jak najbardziej standardowe kontrolki, które możemy "stworzyć" używająć np. edytora Visual Basica w Wordzie.
Klikamy na ikonkę prezentującą Buttona i w obszarze roboczym projektu mamy możliwość wstawienia owego przycisku do programu.. :)

Napisano

Jesli normalne przycisk to sprawa wyglada tak. Subclassing ;) i przechwyc tam WM_LBUTTONDOWN lub ktory tam chcesz i przerwij return 0; - mysle ze pomoze. A jak nie to sam sobie odrysuj ten guzik ;)

Napisano

kiedyś też się nad zastanawiałem... łatwo to sprawdzić... wystarczy podłożyć plik manifest, żeby sprawić aby aplikacja używała kontrolek winxp... testowałem na Visual C++ no i jak się projektuje okna dialogowe to się okazuje, że kontrolki używają stylów winxp w czasie projektowania... tylko ciekawe jak oni je "zablokowali" żeby się nie wciskały przyciski, nie podświetlały etc. ;)