Gering Napisano Grudzień 30, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 30, 2018 To znowu ja . Wiem ze jestem troszeczeke uciązliwy ale dopiero co sie ucze winapi . Mam teraz problem z dialogami . Pisze kod w Dev-Cpp i w pliku zasobów tworzę sobie dwa następujące dialogi : #include <windows.h> #include "zmienne.h" IDI_ICON ICON DISCARDABLE "icon.ico" MENS MENU DISCARDABLE BEGIN POPUP "&About" BEGIN MENUITEM "&About Jenny Antivirus", IDM_ABOUT MENUITEM SEPARATOR MENUITEM "&Zakończ", IDM_END END END ABOUTBOX DIALOG DISCARDABLE 70, 50, 180, 102 STYLE DS_MODALFRAME | WS_POPUP FONT 8, "MS Sans Serif" BEGIN DEFPUSHBUTTON "OK",IDOK,66,81,50,14 ICON IDI_ICON,9,5,5,16,16 CTEXT "Jenny Antivirus ( ver 1.00.0 )",10,40,30,100,15 CTEXT "Program is create by Damian Kacprzak",11,25,40,130,15 CTEXT "Jenny Antivirus ( ghost007@o2.pl )",12,30,50,120,10 END ENDPROGRAM DIALOG DISCARDABLE 80, 50, 181, 103 STYLE DS_MODALFRAME | WS_POPUP FONT 8, "MS Sans Serif" BEGIN DEFPUSHBUTTON "OK",IDNO,67,81,50,14 END [/color] A w procedurze obsługi okna pisze : [color=green] #include "zmienne.h" HWND Scan; HWND Stop; BOOL CALLBACK AboutDlgProc (HWND hDlg, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam) { switch (message) { case WM_INITDIALOG : return TRUE ; case WM_COMMAND : switch (LOWORD (wParam)) { case IDOK : case IDCANCEL : EndDialog (hDlg, 0) ; return TRUE ; } break ; } return FALSE ; } BOOL CALLBACK EndProc (HWND EndP, UINT message, WPARAM wParam, LPARAM lParam) { switch (message) { case WM_INITDIALOG : return TRUE ; case WM_COMMAND : switch (LOWORD (wParam)) { case IDOK : case IDCANCEL : EndDialog (EndP, 0) ; return TRUE ; } break ; } return FALSE ; } LRESULT CALLBACK JennyProc(HWND OknoJenny,UINT Message,WPARAM wParam,LPARAM lParam) { static HINSTANCE Jenny; switch(Message) { case WM_CREATE: { HFONT hFont; Jenny = ((LPCREATESTRUCT) lParam)->hInstance ; Scan = CreateWindow("button", "Scan", WS_CHILD | WS_VISIBLE , 10,10,50,25,OknoJenny, (HMENU)100,Jenny, NULL); Stop = CreateWindow("button", "Stop", WS_CHILD | WS_VISIBLE , 10,40,50,25,OknoJenny, (HMENU)101,Jenny, NULL); CreateWindow ("LISTBOX", NULL, WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_BORDER | LBS_SORT, 70,10, 400, 200, OknoJenny, (HMENU) 123, (HINSTANCE) GetWindowLong (OknoJenny, GWL_HINSTANCE), NULL) ; SendMessage(Scan,WM_SETFONT,(WPARAM)GetStockObject(DEFAULT_GUI_FONT ),0); SendMessage(Stop,WM_SETFONT,(WPARAM)GetStockObject(DEFAULT_GUI_FONT ),0); return 0; } break; case WM_COMMAND: { if(wParam == IDM_END) { SendMessage(OknoJenny,WM_DESTROY,wParam,lParam); } if(wParam == IDM_ABOUT) { DialogBox (Jenny, TEXT ("AboutBox"),OknoJenny, AboutDlgProc) ; } if(wParam == 100) { DialogBox (Jenny, TEXT ("End"),OknoJenny,EndProc) ; } } break; case WM_CLOSE: { } break; case WM_PAINT: { HDC hdc; hdc = GetDC(OknoJenny); GetStockObject(DEFAULT_GUI_FONT ); TextOut(hdc,100,200,"www",3); ReleaseDC(OknoJenny,hdc); } break; case WM_DESTROY: { PostQuitMessage(0); } break; } return DefWindowProc(OknoJenny,Message,wParam,lParam); } To mi nie chodzi . Plik exe jest generowany a po kliknięciu przycisku Scan nic sie nie dzieje . Porszę o pomoc . Dziękuje z góry . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Grudzień 30, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Grudzień 30, 2018 DialogBox (Jenny, TEXT ("End"),OknoJenny,EndProc) ; Zamiast tego TEXT("End") daj (LPCTSTR)End, i zmien sobie identyfikator dialoga na normalna liczbe a nie ciag znakow. Wiem ze tak tez sie da, ale u mnie to nie dzialalo przez to wlasnie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts