Parody Napisano Październik 9, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 9, 2018 Witam. A więc sprawa wygląda tak: Mam EDIT do którego dodaję tekst i gdy tekstu będzie więcej niż pozwala wyświetlić EDIT pojawia się SCROLL i wszystko było by OK ale pojawia się jeden problem :( jak zrobić by po dodaniu następnej linii tekstu EDIT sam zrobił SCROLL na sam dół tekstu ? Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Październik 9, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 9, 2018 Nie wiem napewno, ale chyba musisz przechwycic ten komunikat EN_MAXTEXT. Jak to przechwycisz to znaczy ze tekst sie nie miesci. Potem wysylasz tylko do edita - EM_SCROLL wParam = (WPARAM) (INT) nScroll; // scroll action lParam = 0; // not used; must be zero Gdzie scroll action moze miec wartosci: Value Meaning SB_LINEDOWN Scrolls down one line. SB_LINEUP Scrolls up one line. SB_PAGEDOWN Scrolls down one page. SB_PAGEUP Scrolls up one page. P.S. brak tlumaczenia z lenistwa, i z braq czasu. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parody Napisano Październik 9, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 9, 2018 A więc, komunikat EN_MAXTEXT jest wysyłany gdy w kontrolce EDIT skończy się miejsce (ilość tekstu przekroczy pojemność kontrolki) a nie gdy tekst wyjdzie za widoczny obszar. Dzięki reszcie odpowiedzi doszłem do takiego czegoś: int lines=SendMessage(hWnd_output,EM_GETLINECOUNT,(WPARAM)0,(LPARAM)0); SendMessage(hWnd_output,EM_LINESCROLL ,(WPARAM)0,(LPARAM)lines); THX za pomoc :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts