Law Napisano Październik 3, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 3, 2018 No to pytanie wydaje się proste: Jak pobrać Caption okna do PChara, bo zwykły GetWindowText nie idzie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Październik 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 3, 2018 Po pierwsze jakiego okna (twojego czy innego programu) ?? bo jak twojego to raczej sam to definiujesz, a jak obcego to polecam funkcje EnumWindowsProc(). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 3, 2018 Nie pobieraj tego do zmiennej PChar tylko do tablicy charow: array [0..63] of char; Szczerze mowiac to ja sie eni znam na pisaniu w winapi w delphim ;) Ale jest tu taki specjalista tylko niech przeczyta twój topic to ci odpowie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Październik 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 3, 2018 Ja tam specjalistą od Delphi nie jestem, ale PChar to mi z nazwy wygląda na wskaźnik do char (albo do tablicy char'ów). Prawdopodobną przyczyną "nie iścia" ;-) jest więc zapewne fakt, że nie zaalokowałeś pamięci na napis, który chcesz zapisać. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Październik 4, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 4, 2018 Że czba użyć tablicy Char to przeczytałem w mojej książce do Delphi, ale żeby to potem wsadzić do PChara. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Październik 4, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 4, 2018 Jako pchar mozna uzysc zwyklej tablicy (jak wspomnial Piasiu) i zawsze wszystko bedzie gralo TIP-TOP (Pierwsza liczba tablicy musi byc 0), np: var P:array[0..512]of char; --- GetWindowText(Okno,P,SizeOf(P)); MessageBox(okno,P,'nic',MB_OK); --- Ale jesli mimo wszystko uparles sie na typ tylko pchar to musisz zrobic tak: var P:pchar; ---- getMem(P,512); GetWindowText(Okno,P,512); //tutaj w zyciu nie stosuj sizeof(P), jak poprzednio, bo p jest wskaznikiem MessageBox(okno,P,'nic',MB_OK); freemem(P,512); --- Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Październik 4, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 4, 2018 Runtime error 204! Cooooll!!! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Październik 5, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 5, 2018 Co cool? Cieszysz sie ze ci wywalil blad. Sprobuj debugowac, albo chociarz zobacz w ktorym momencie wywala ci blad? Wszystko zalezne jest tez od wersji kompilatora. Ja uzywam D 6 i to co przedstawilem wczesniej sprawdzilem - zero bledow i COOL!!! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts