Prochor Napisano Wrzesień 18, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 18, 2018 Jest jakis odpowiednik dla vc++ borlandowskiego clrscr() ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Wrzesień 18, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 18, 2018 Czy odpowiednik jest to nie wiem no ale jak ja chce wyczyscic ekran w konsoli to robie tak ze poprostu zapelniam bufor spacjami: void ClrScr(void) { CHAR_INFO screenBuffer[80*25]; SMALL_RECT drawRect = {0, 0, 79, 24}; COORD gridSize = {80,25}; COORD zeroZero = {0, 0}; HANDLE OutputH; OutputH = GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE); for (int y = 0; y<gridSize.Y; y++) { for (int x = 0; x < gridSize.X; x++) { screenBuffer[x + y * 80].Char.AsciiChar = ' '; screenBuffer[x + y * 80].Attributes = 0; } } WriteConsoleOutput(OutputH, screenBuffer, gridSize, zeroZero, &drawRect); } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prochor Napisano Wrzesień 19, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 19, 2018 No wlasnie mialem nadzieje, ze bez buforow sie łobejdzie :( UPDATE: Wlasnie znalazlem cos takiego jak: system(cls); Ktos sie spotkal z tym (lub czyms podobnym?) bo w dokumentacji nic nie znalazlem i musze powiedziec ze mi nie bardzo to dziala. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Wrzesień 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Poszukaj cos w bibliotece stdio.h tam powinna byc taka funkcja moze nawet pod ta sama nazwa, nie powiem CI dokladnie bo nie mam zainstalowanego MSDN-a. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Wrzesień 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 20, 2018 Funckja system() pozwala wywolac polecenia systemowe. A takim poleceniem systemowym od czyszczenia ekranu w konsoli jest właśnie cls ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0xic Napisano Wrzesień 21, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 21, 2018 Ja wczsneij kożystałem z system(cls) ale lepiej jest uzyć buforów ;) przynajmnijpod linuxem wszystko dziala... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prochor Napisano Wrzesień 21, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 21, 2018 No, a system() w jakim naglowku ma prototp bo w dokumentacji nic nie mam, a recznie juz przejrzalem pare i zaczalem powoli watpic w jego istnienie :? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Wrzesień 21, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 21, 2018 eax napisał: ... No, a system() w jakim naglowku ma prototp ... zaczalem powoli watpic w jego istnienie ... Istnieje na pewno w stdlib.h. eax napisał: system(cls); Ktos sie spotkal z tym (lub czyms podobnym?) bo w dokumentacji nic nie znalazlem i musze powiedziec ze mi nie bardzo to dziala. Nie działa, bo funkcja system(); pobiera jako parametr wskaźnik do tablicy charów. Poprawnie powinno być: system("cls"); Więcej informacji znajdziesz TUTAJ. Zanim jednak użyjesz tej funkcji musisz byćpewien, że system na którym będzie on uruchomiony posiada komendę cls. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prochor Napisano Wrzesień 22, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 22, 2018 biały napisał: Istnieje na pewno w stdlib.h. Oki, thx. bialy napisał: Nie działa, bo funkcja system(); pobiera jako parametr wskaźnik do tablicy charów. Poprawnie powinno być: system("cls"); No to ja wiem, napisalem system(); bo chodzilo mi ogolnie o ta funkcje, a nie o konkretnie, funkcje z wywolaniem. Wiem, ze samo system(); nie bedzie dzialac :P :P bialy napisał: Zanim jednak użyjesz tej funkcji musisz być pewien, że system na którym będzie on uruchomiony posiada komendę cls. Fakt, o tym nie pomyslalem... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts