Savant Napisano Sierpień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 Mam pytanko! Stworzylem sobie okienko dialogowe w zasobach a na tym okienku umiescilem sobie listbox'a. w zasobach ta kontrolka jest zdefiniowana jako IDC_LIST1 102 teraz mam pytanie: jak wpisac cokolwiek do tej kontroli za pomoca SendMessage to znaczy jak uzyskac uchwyt do tej kontrolki? wiem ze mozna to zrobic np w ten sposob: hwndlist = CreateWindow(i tutaj wszystkie parametry tej kontrolki) ... ...tylko ze ja nie chce tworzyc ten kontrolki bo mam juz ja w zasobach. konkretnie chcialbym aby wtej kontrolce byly widoczne dyski i katalogi... prosze o pomoc Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Sierpień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 Zeby uzyskac uchwyt dowolnej kontrolki należy użyć funkcji: HWND GetDlgItem( HWND hDlg, // uchwyt rodzica kontrolki, czyli dialog boxa (to pewnie masz) int nIDDlgItem // identyfikator kontrolki (w Twoim przypadku IDC_LIST1 lub 102) ); Co do wyświetlania dysków i katalogów w ListBoxie to zainteresuj sie komunikatem LB_DIR (w MSDNie dość obszernei opisana). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savant Napisano Sierpień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 chodzi mi o to ze jesli mam juz uchwyt listbox'a to jak teraz wyswietlic w nim dyski i katalogi? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Sierpień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 Hmm jesli chcerz wyswietlic dyski uzyj funkcji GetDriveType. Jak chcerz szukac katalogow uzyj funkcji FindFirstFile, FindNextFile. Czuje jakbym przezyl dejawu ( 8) czy jak to sie pisze), o ile sie nie myle to Temat Explorator. Tam byl podobny problem. tylko ze z TreeView :) . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Sierpień 15, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 ptaku napisał: chodzi mi o to ze jesli mam juz uchwyt listbox'a to jak teraz wyswietlic w nim dyski i katalogi? No chyba napisałem wyżej. Teraz napiszę wprost: Musisz wysłać do tego okna komunikat LB_DIR, czyli piszesz w kodzie: SendMessage(hList,LB_DIR,(WPARAM) flagi,(LPARAM) string formatujący np "*.*"); Zeby wyswietlic dyski piszesz we flagach DDL_DRIVES. Mysle ze jest to najłatwiejszy do zrealizowania sposób na wyświetlenie dysków i katalogów. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savant Napisano Sierpień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 zrobilem tak: hwndList = GetDlgItem(hDlg,IDC_LIST2); SendMessage(hwndList,LB_DIR,(WPARAM) DDL_DRIVES,(LPARAM) TEXT("*.*")); ale nic sie nie pokazuje... :( sorrki ze tak mecze!!! Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Savant Napisano Sierpień 15, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 15, 2018 Musisz wysłać do tego okna komunikat LB_DIR, czyli piszesz w kodzie: SendMessage(hList,LB_DIR,(WPARAM) flagi,(LPARAM) string formatujący np "*.*"); Zeby wyswietlic dyski piszesz we flagach DDL_DRIVES. wszystko dziala jak nalezy :D ... po prostu obslugiwalem nie ten komunikat... dziękuje za odpowiedzi Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts