Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

przed chwila dodalem plik to zasobow

tworzysz sobie projekt
pozniej Project/Add To Project/New i wybierasz Resource Script (wpisujesz dla niego nazwe rzecz jasna)
otwiera sie pustu plik TwojaNazwa.rc
wpisujesz tam cos poodbnego:
1 TEXT DISCARDABLE "plik.txt"
gdzie plik.txt to plik ktory chcesz w zasobach umiescic i ktory jest w katalogu projektu
pozniej jesli sie sam nie doda to klikasz na menu z lewej strony prawym przyciskiem myszy na RESOURCE FILES i dodajesz swoj plik
pozniej rebuild All i WŁALA:) mozesz sobie sprawdzic np ResHackerem ze plik rzeczywiscie zostal dolaczony do pliku :)

Napisano

Najlepsze jest to, ze owe narzedzie dostepne jest pod Windows'a, Linux'a i FreeBSD'a
I kto mowi, ze tane to szmelc?
Choc MinGW Developer Studio nie dorownuje Visul'U C++, to i tak szybko sie rozwija (pamietam jescze wczesniejsze wersje)

Napisano

Moim zdaniem super :D (skoro za darmo). Podobny program w Devie C++ 100 KB, a tu 30 KB (a po spakowaniu nawet 15 KB :o ). Podoba mi się też ResurceTools (czy jakość tak). Polecam wszystkim :D .

Napisano

Jednym slowem. Zayebisty. Ale znalazlem jedna wade. Brak przegladarki klass/funkcji/zmiennych (cos jak ma dev czy lcc (lcc - tylko funkcje ale zawsze cos)), albo po prostu jeszcze nie znalazlem.

Napisano

Ja znalazłem kilka do tej pory :-( . Edytor kodu jest mniej zaawansowany, przeglądarki klas nie ma, a i opcje projketu (np. ikonka) trudniej ustawić. W dodatku coś mi nie chce kompilować plików .rc .

Napisano

Mi sie nie podoba to (jestem strasznie leniwy), że nie ma gotowych szkieletów aplikacji. W Dev-Cpp jest np. gotowy szkielet aplikacji pod Windows, z wszystkimi rzeczami, które i tak w każdym programie trzeba umiescic - rejestracja klasy, petla komunikatow, funkcja obslugi komunikatow, nie wspominajac juz o Wizardzie w Icc, który właściwie pisze cały szkielet dowolnej aplikacji za użytkownika. Takie szkielety nie dosc, że bardzo ułatwiają pracę (można od razu przejść do pisania właściwego kodu programu), to jeszcze można się z nich bardzo wiele nauczyć, przeglądając te gotowe kody (gorąco polecam Icc do celów edukacyjnych mimo, że jako środowisko nie przypadlo mi do gustu).
Brak zakładki z widokiem klas, funkcji i zmiennych jest już bardzo uciążliwy. Pwenie dlatego, że wszystkie dotychczasowe środowiska go miały i jestem przyzwyczajony. Myślę, że tutaj taką rolę ma spełniać opcja zwijania kodu funkcji (baaardzo fajna), ale co nawyki to nawyki ;) .
Co do Resource Editora, to rzeczywiście jest ewenement - MinGw jest jedynym darmowym środowiskiem jakie znam, które ma coś takiego.
Bawilem się tym MinGWem ;) dopiero jakieś 15 min. i zamierzam jeszcze go troche potestować, ale chyba na razie nie "porzuce" jeszcze dla niego Dev-Cpp i Visuala.