Zyziu Napisano Czerwiec 29, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 Mam pytanie: jak się nazywa kontrolka podobna do updown, tylko obok jest jeszcze pole gdzie wyświetla się liczba. Czy jest o niej lekcja a jak nie czy może wie ktoś jak coś takiewgo stworzyć i obsługiwać?? Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Czerwiec 29, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 Takie coś też by mi się przydało więc fajnie jak ktoś odpowie :D Fajnie jakby ktoś jeszcze napisał jak ją wstawić do okienka dialogowego. Ale coś mi się zdaje że taka kontrolkę trzeba samemu zrobić :( Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarema Napisano Czerwiec 29, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 Ja nie spotkałem się z taką kontrolką, ale można ją bardzo łatwo stworzyć robiąc up-down i obok niej edita. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyziu Napisano Czerwiec 29, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 ano faktycznie :) :D ale wiecie o co chodzi, nie?? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Czerwiec 29, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 Dobrze sie domyslacie - to nie jest osobna kontrolka, tylko połączenie Up-Down z Editem (ale UpDown tak na prawde mozna polaczyc z kazda kontrolka np Buttonem). Zeby uzyskac takie polaczenie nie trzeba sie bardzo męczyć. Wystarczy tylko: 1. Stworzyc zwyklego Edita (albo dowolna inna kontrolke) 2. Zaraz po nim stworzyć konrolke Up-Down (jej klasa to msctls_updown32) z ustawionym stylem UDS_AUTOBUDDY To sprawia, ze kontrolka UD pojawia sie w okienku Edit (zmniejsza troche jego rozmiar). Oto przyklad pliku zasobów, zawierajacego dialog z taka kontrolka: IDD_DIALOGBAR DIALOGEX 0, 0, 70, 13 STYLE DS_SETFONT | DS_FIXEDSYS | WS_CHILD FONT 8, "MS Shell Dlg", 0, 0, 0x0 { EDITTEXT IDC_EDIT,10,0,60,13,ES_AUTOHSCROLL , WS_EX_RIGHT CONTROL "",IDC_UPDOWN,"msctls_updown32", UDS_ALIGNRIGHT | UDS_ARROWKEYS | UDS_AUTOBUDDY | UDS_SETBUDDYINT,0,0,0,0 } Pierwsza kontrolka w dialogu to jak widac zwykly Edit, nastepna to Wlasne UD. Styl UDS_SETBUDDYINT sprawia, ze w Edicie jest wyświetlana aktualna wartość kontrolki UpDown. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts