Skocz do zawartości

Spin Control (a.k.a Up-Down Control)

Recommended Posts

Napisano

Czy u Was rowniez po nacisnieciu strzalki w dol w kontrolce Up-Down wartosc pos tej kontrolki sie zwieksza, a po nacisnieciu strzalki w gore zmniejsza? Chyba tak nie powinno byc, nie? Tymczasem dzieje sie tak nawet w tym przykladowym programie, ktory sciagnalem z dzialu download. Jezeli ktos ma czas i bylby laskawy to sprawdzic, to bylbym baaadzo wdzieczny.

Ps. Mam nadzieje ze za bardzo nie zamotalem ;-).

Napisano

Już wysyłam strostowanie do tego arta. Popełniłem błąd nadając zakres kontrolce- zamieniłem wartość końcową z początkowom. A tak powinno to wyglądać:

SendMessage(hUpDown, UDM_SETRANGE, 0, (LPARAM)MAKELONG(128, 1));

I teraz powinno działać normalnie :-)

Napisano

Spoko - teraz juz dziala bez zarzutow.
(Swoja droga to tez moglem sobie sprawdzic w MSDNie a nie zawracac glowe, ale tak to sie chociaz wyjasnilo.)

Po przejrzeniu msdna nasunal mi sie jeden pomysl. Po co sprawdzac czy wartosc kontrolki zostala zmieniona w komunikacie WM_TIMER, skoro kontrolka po nacisnieciu strzalki wysyla do okna komunikat WM_NOTIFY o kodzie UDN_DELTAPOS? (to pytanie retoryczne ;-) )
W zwiazku z tym kod mozna przeksztalcic, tam gdzie jest obsluga komunikatu WM_TIMER, na nastepujacy:

case WM_NOTIFY:
            LPNMHDR nmhdr;
            nmhdr=(LPNMHDR) lParam;
            if(nmhdr->code==UDN_DELTAPOS)
            {
                    ...
            }