Oddity Napisano Styczeń 23, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2018 Gdzieś na msdn.microsoft.com widziałem przykład, jak to się robi pod VC++ 6. W VC++ .net jest funkcja EnumProcess, jak już wcześniej wspomniałem. Żeby jednak się nie męczyć, radzę skorzystać z EnumWindows i sprawdzać tytuły każdego okna w systemie (wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu). Więcej informacji na ten temat jest w dokumentacji. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phoenix Napisano Styczeń 23, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2018 Warto rowniez odwiedzic strone www.codeproject.com Goraca ja polecam i dla tych co sie bawia w MFC, .net, jaki i zwyklych smiertelnikow API :) Pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phreak Napisano Styczeń 23, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2018 Rzczywiście ciągnie sie to menu po lewej :D . Ale to wszystko po angliesku :? , ale jakoś trzeba sobie poradzić :D . Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shield Napisano Marzec 22, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 22, 2018 Co prawda temat stary, ale zapisalem sie na forum dopiero niedawno, a mam nieodparta pokuse dodania swoich 2 groszy :) Wiec tak.. procesy wbrew pozorom odczytuje sie dosc latwo, jak bede w domu to lookne gdzies mam malutki programik listujacy procesy, to jest kwestia kilku funkcji, ktore sa opisane w MSDN ale nie pamietam ich nazw.. Trzeba tez dodac ze ten spsob nie jest idealny, bo klient moze sobie porobic kopie execa o roznych nazwach i odpalac kazda z osobna, co niweczy plany programisty. Trzeba by wtedy dokladniej skanowac kazdy proces nie tylko pod katem nazwy ale tez innych rzeczy, ale to z kolei wolniejsze. Druga sprawa to bardzo dziwi mnie, ze nikt nie wspomnial o narzedziu chyba stworzonym do celu jaki przyswieca watkowi, a mianowicie o Mutex'ach.. Tez nie podam teraz kodu bo nie ucze sie tego na pamiec, ale wystarczy wpisac to slowo na msdn.microsoft.com i powinno "conieco" znalezc. Jutro jesli nie zapomne wrzuce jakis przykladowy kod. To rozwiazanie nie ma wady poprzedniego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comet Napisano Marzec 22, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 22, 2018 No ładnie... jeszcze zapomnialem sie zalogowac ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Comet Napisano Marzec 23, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 23, 2018 Najpierw procesy: void AddProcess(HWND lv) { LVITEM item; PROCESSENTRY32 entry; int idx = 0; HANDLE snapshot = CreateToolhelp32Snapshot(TH32CS_SNAPPROCESS, 0); item.mask = LVIF_TEXT; item.iItem = idx; item.iSubItem = 0; item.pszText = (char*)LocalAlloc(0, MAX_PATH); entry.dwSize = sizeof(entry); if (Process32First(snapshot, &entry)) { wsprintf(item.pszText, "%X", entry.th32ProcessID); ListView_InsertItem(lv, &item); ListView_SetItemText(lv, idx, 1, entry.szExeFile); idx++; } entry.dwSize = sizeof(entry); while (Process32Next(snapshot, &entry)) { item.iItem = idx; wsprintf(item.pszText, "%X", entry.th32ProcessID); ListView_InsertItem(lv, &item); ListView_SetItemText(lv, idx, 1, entry.szExeFile); idx++; entry.dwSize = sizeof(entry); } LocalFree(item.pszText); CloseHandle(snapshot); } Funkcja jako parametr przyjmuje handle kontrolki ListView i wypelnia ja procesami (PID i nazwa pliku). W MSDN'ie pod ktoras z funkcji Process32* widzialem jeszcze prostszy przyklad. A teraz mutexy: HANDLE mutex = CreateMutex(NULL, TRUE, "jakis_unikalny_string"); if(GetLastError() == ERROR_ALREADY_EXISTS) { if(mutex) CloseHandle(mutex); return 0; } // program glowny... ReleaseMutex(mutex); CloseHandle(mutex); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio Napisano Czerwiec 11, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 11, 2018 Spróbujcie skanować procesy pisząc pod RSXNTDJ - jeśli jest to możliwe to zpewne można się przy tym pociąć klawiszami :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Sierpień 10, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 10, 2018 https://www.binboy.org/forum/viewtopic.php?p=36819&highlight=#36819 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quad Napisano Sierpień 12, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 12, 2018 A FindWindow? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Sierpień 12, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 12, 2018 No w sumie mozna, ale jak program ma okno Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts