Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Chcę założyć sobie kamerę w wizjerze i napisać bardzo prosty program, który wykryje ruch w obrazie, zrobi zdjęcie, zapisze je na dysku i wyślę mi na maila. Jaki język programowania użyć? Jak się do tego zabrać?

Napisano

Pewnie chcesz stworzyć coś na podstawie keyloggera?

Najnowszy Adramax, ma wysyłanie liter wstukanych na klawiaturze, SS z kompa oraz zdjęcie z kamerki po wyznaczonym czasie, na e-mail, gotowiec, ale działa ;)

Napisano

Do obsługi urządzeń wideo (np. kamerki internetowe) polecam OpenCV (Open Computer Vision) - naprawdę prosta biblioteka napisana w C++ o ogromnych możliwościach (istnieją porty w wielu językach). Pod tym linkiem jest pokazany prosty przykład jak wykryć ruch między klatkami :)

Osobiście do przesłania zdjęć użyłbym Pythona ze względu na spory zasób bibliotek - w tym przypadku smtplib, która umożliwiłaby przesył maila z załącznikiem/załącznikami. Zakładam, że poradzisz sobie z modyfikacją kodu, więc po prostu wyślę Cię pod ten adres.

Przedstawione snippety są niemalże gotowcami, wystarczy trochę poszperać i Twój projekt będzie gotowy. Jeżeli nie możesz się odnaleźć w C++ polecam tę stronkę z kursami C++ oraz różnych bibliotek do niego.