Bartosz Wójcik Napisano Kwiecień 20, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2008 Tak na rozruszanie oraz w sumie sprawdzenie możliwości tego forum :) Jaki jest wasz ulubiony debugger ? Ja z łezką w oku zaznaczam SoftICE - bezapelacyjnie dla mnie najlepszy (pod względem przyjazności) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deus Napisano Kwiecień 20, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2008 Cóż, podobnie jak bartek zaczynałem od SoftICE'a, bardzo pozytywnie wspominam dawne, długie noce spędzone nad tym czarnym ekranem. SI ma wszystko, czego można wymagać od debuggera systemowego... ale coż, to stare, dobre czasy, już nie wrócą. To zamknięty rozdział historii, tak jak polska crackscena. Na chwilę obecną najcześciej pracuję z ImmunityDbg, chociaż debugger IDy mam nieźle opanowany /zresztą, jedno mu trzeba przyznać - potrafi być bardzo przyjemny/. Póki nie muszę się z Ring0 bawić - nikt mnie nie zmusi do pracy z WinDBG, wielokrotnie próbowałem się do niego przekonać, bezskutecznie. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Kwiecień 20, 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2008 też miałem kilka podejść do WinDbg, ale po prostu się nie dało :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ged_ Napisano Kwiecień 20, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2008 tez kliknalem z sentymentu SI, chociaz korzystam z ollydbg. gdyby cmdline w odbg nie tracil ciagle focusa, to byloby prawie idealnie :p. SI sie elegancko obslugiwalo bez mychy, a tu trzeba sie przeklikiwac przez te jebane okienka. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10tysPelikanow Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 Jaaa tam zaznaczyłem Olliego ;> SoftICE bardzo mi się podobał, był bardzo klimatyczny... ale z uwagi na swoją specyfikę przerywał odgrywanie muzyki na czas przejścia do debuggera, a tego nie mogę mu wybaczyć;DDDD Heh w WinDBG staram się ostatnio wejść... ale to nie jest specjalnie user-friendly ;p nawet GDB przy WinDBG był bardziej user-friendly (do gdb też mam pewien sentyment... mimo panującego o nim zdania, to sprawdzał się całkiem OK ;>) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OTx Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 OllyDbg....a to dlatego ze ja nie pamietam czasow kiedy SoftIce byl w okresie swojej swietnosci. Tzn. moze pamietam, ale nie zaczynalem tak wczesnie jak niektorzy. ( A wogole to mi nie dzialal ;) ) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReWolf Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 nawet GDB przy WinDBG był bardziej user-friendly (do gdb też mam pewien sentyment... mimo panującego o nim zdania, to sprawdzał się całkiem OK ;>) bluźnierca :ninja: windbg do najwygodniejszych może i nie należy, ale mówienie że gdb jest wygodniejsze to lekka przesada ;-) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKLord Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 SoftICE był bardzo potężnym debuggerem i niektórzy nadal tak uważają, jednak moim zdaniem przyszłością jest OllyDBG. Czemu ? Ponieważ jest prosty ma ładny interfejs oraz jest dostępna ogromna ilość pluginów. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divine Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 Ja po dzien dzisiejszy uzywam SoftICE, niestety zmusza mnie to na utrzymaniu sie przy systemie XP, ale nie zamienie mojego debbugerka na jakis inny shit, never ! :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divine Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 SoftICE był bardzo potężnym debuggerem i niektórzy nadal tak uważają, jednak moim zdaniem przyszłością jest OllyDBG. Czemu ? Ponieważ jest prosty ma ładny interfejs oraz jest dostępna ogromna ilość pluginów. hehehe, fajnie sie debbuguje sterowniki w olku, co nie ? :D:D:D:D:D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Kwiecień 21, 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 Swoją drogą czy jest jakiś prosty sposób na używanie Olka pod Vista jako debuggera JIT (Just In Time to chyba znaczy), chodzi oczywiście o problemy z UAC, i jak jakaś aplikacja mi się wysypie sama z siebie, to Olek nie ma praw, zeby ja debugować (musze osobno odpalać Olka z prawami admina, załadować aplikację i czekać aż się łaskawie wywali sama). Pewno jest jakieś rozwiązanie (oprócz wyłączania UAC), ale jeszcze na to nie wpadłem... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAT Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 21, 2008 Ja rowniez klepnalem w SI. Chociaz juz nie wiele pamietam z jego obslugi, to byl to niemalze jedyny debuger z ktorego korzystalem. Oj sam wspominam te czasy z lezka w oku. Szkoda, ze teraz nie mam juz takiego zapalu jak kiedys... ;0 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cauchy Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 Ja SI uzywalem naprawde baaardzo dawno temu i jakos nie czuje potrzeby siegania do niego ponownie (bo sie nie grzebie w r0, to prawda), do moich potrzeb olly + ida w zupelnosci wystarczaja. dlatego tez zaznaczylem Olly'ego. moze cudo techniki to to nie jest, ale nadal mozna zrobic co sie potrzebuje :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renno Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 Jak zaczynałem to zniechęciłem się do SI, zainstalowałem olly'ego i tak zostało do dnia dzisiejszego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reverend Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 Kiedyś też SoftIce u mnie panował, ale zagłosowałem na OllyDbg, bo obecnie tylko go używam. W sumie dopiero za trzecią próbą się do niego przekonałem. Co ciekawe nawet teraz potrafię odkryć jakąś ciekawą funkcję Olly'ego. Niestety do niektórych rzeczy trzeba mieć ustawiony focus na dobrym okienku, kliknąć prawym, przedzierać się przez skomplikowane menu, itd. Ale do standardowego debugowanie jest idealny ;) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URME1 Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 23, 2008 Pamiętam jak ściągałem SI przez modem a to było jakiś czas temu (7lat). Później komp mi sie zepsuł i miałem przerwę kilka lat bez kompa. TaC'a oglądałem jedynie w kafejce internetowej w media lub na starym mieście w Lublinie :) Na XP nie instalowałem SI a Ollym jakoś się nie chciałem zainteresować. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyberbob Napisano Czerwiec 3, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 3, 2008 Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma wiec ja glosuje na WinDbg bardzo fajny debuger do debugowania swojego kodu, jednak do analizy malware sie nie nadaje wcale. ps. http://www.software.rkuster.com/windbg/cmd.htm szczegolowy opis komend do WinDbg Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts