Kubala94 Napisano Luty 18, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Luty 18, 2016 Witam, mam pytanie zrobiłem prosty system logowania z poradnika z pewnej strony smile.gif następnie "podpiąłem" ten panel logowania do mojej strony , która napisałem w html , działa OK ale pytanie jak zrobić żeby działało na każdej podstronie serwisu .. tzn. żeby użytkownik był zalogowany cały czas nawet jeśli przejdzie na podstronę (obecnie jak kliknę w inna podstronę to się wylogowuje , nawet jak przejdę na stronę główną zaraz po zalogowaniu) jak to napisać w php? Jestem początkującym , proszę o wyrozumiałość smile.gif P.S. wiem , że nikt nie napisze tego za mnie , nie tego oczekuje , tylko proszę o jakieś wskazówki , pokazanie jak to zrobić.. plik zaloguj.php na który jest przekierowanie po wpisaniu danych logowania <?php session_start(); if((!isset($_POST['login'])) || (!isset($_POST['haslo']))) { header('Location: index.html'); exit(); } require_once "connect.php"; $polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name); if ($polaczenie->connect_errno!=0) { echo "Error:".$polaczenie->connect_errno; } else { $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; $login = htmlentities($login,ENT_QUOTES, "UTF-8"); $haslo = htmlentities($haslo,ENT_QUOTES, "UTF-8"); if($rezultat = @$polaczenie->query( sprintf("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user='%s' AND pass='%s'", mysqli_real_escape_string($polaczenie,$login), mysqli_real_escape_string($polaczenie,$haslo)))) { $ilu_userow = $rezultat->num_rows; if($ilu_userow>0) { $_SESSION['zalogowany'] = true; $wiersz = $rezultat->fetch_assoc(); $_SESSION['id'] = $wiersz['id']; $_SESSION['user'] = $wiersz['user']; $_SESSION['email'] = $wiersz['email']; $_SESSION['kontovip'] = $wiersz['kontovip']; unset($_SESSION['blad']); $rezultat->free_result(); header('Location: profile.php'); }else{ $_SESSION['blad'] = '<span style="color:red"> Nieprawidłowy login lub hasło!</span>'; header('Location: index.php'); } } $polaczenie->close(); } ?> dalsza cześć kod plik profile.php <?php session_start(); if (!isset($_SESSION['zalogowany'])) { header('Location: index.html'); exit(); } ?> logout.php <?php echo "<p>Witaj ".$_SESSION['user'].'![<a href="logout.php">Wyloguj się</a>]'; echo "<p><b>E-mail</b>:".$_SESSION['email']; echo "|<b>Konto Vip</b>:".$_SESSION['kontovip']."</p>"; ?> w indeksie mam wklejone to : <?php session_start(); if ((isset($_SESSION['zalogowany'])) && ($_SESSION['zalogowany']==true)) { header('Location: profile.php'); exit(); } ?> <?php if(isset ($_SESSION['blad'])) echo $_SESSION['blad']; ?> formularz logowania w html: Zaloguj się: <br /> <br /> <form action="zaloguj.php" method="post"> Login: <br/> <input type="text" name="login" /> <br /> Hasło: <br /> <input type="password" name="haslo" /> <input type="submit" value="Zaloguj" /> </form> Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Wójcik Napisano Czerwiec 30, 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 30, 2016 Polecam Ci zapoznać się z takim czymś jak sesje lub cookies, w których możesz przechowywać hash hasła, token użytkownika, a tak w ogóle to sposób odwoływania do SQL jest całkowicie nieprawidłowy i może spowodować atak SQLInjection, zapoznaj się z takim tematem jak PDO. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts